Snabbkurs PERSONALMAT

Ombudsmannens bästa råd om p-maten

Har du fått avdrag för personalmat, utan att ha ätit? Du är inte ensam. Kontakta Hotell- och restaurangfacket om du undrar över något runt kost och kostavdrag, råder ombudsman Bassem Majid.

Publicerad 2 september 2022 Kommentera
Bassem Majid. Foto: Melker Dahlstrand

Det händer att ämnet personalmat dyker upp när Bassem Majid, ombudsman i avdelning Mälardalen, pratar med HRF-medlemmarna.

Stöter HRF:arna på något vanligt problem när det gäller kostavdrag?

– Den vanligaste frågan jag har fått är när arbetsgivaren gör kostavdrag på lönen trots att den anställda inte ätit på arbetsplatsen. Det kan vara att man inte ätit alls, eller bara delvis, av det som ingår i kost på arbetsplatsen. Den anställda kanske inte har getts möjlighet att äta. Det kan också vara att den anställda av medicinska eller särskilda skäl inte nyttjat kosten. Särskilda skäl kan exempelvis vara religiösa, som när arbetstiden infaller under fastan.

Medlemmar kan alltid höra av sig till oss med frågor och funderingar kring kosten.

Vad skulle du ge för råd i det läget?
– På arbetsplatser med kollektivavtal kan arbetsgivare och anställd komma överens skriftligt om vad som ska gälla, som att anställd helt eller delvis inte ska omfattas av kost. Det går också att göra en överenskommelse med HRF om en annan kostordning lokalt på arbetsplatsen. På avtalslösa arbetsplatser är det lite annorlunda, där råder jag medlemmen att kontrollera om kost är reglerat i exempelvis anställningsavtalet. Och medlemmar kan alltid höra av sig till oss med frågor och funderingar kring kosten.

Är det något annat du vill påminna om?
– Att kost på arbetsplatsen är en skattepliktig förmån. Skatt för kostens värde ska dras av och betalas av arbetsgivaren. Att bjuda personal på mat utan att betala skatt för värdet är alltså olagligt.