Personalmat och kostavdrag ingår i anställningen för många i hotell- och restaurangbranschen. Men det finns möjlighet att anpassa upplägget med egna överenskommelser!
1 Reglerna för personalmat och kostavdrag står i kollektivavtalet, och ingår »automatiskt« i din anställning. Några av HRF:s avtal har olika summor: en kostnad för mat på arbetstid, och en högre summa för den som får måltider både på arbetstid och fritid. Finns det inget kollektivavtal gäller de villkor ni kom överens om vid anställningen, kolla ditt anställningsbevis.
2 I HRF:s största avtal, Gröna riksavtalet, är kostavdraget just nu, hösten 2022, 49 kronor per dag för mat på arbetstid. Samma summa gäller för Svensk Handel. Anställda på Folkets hus och parker betalar 49:49, medan Serveringsavtalet säger att arbetsgivare och anställd själva kan göra upp om mat ska erbjudas och till vilket pris. Beloppen i kollektivavtalen brukar räknas upp med några kronor varje år.
3 Personalmaten kostar dig något mer än bara avtalets kostavdrag. Det beror på att Skatteverket värderar en genomsnittlig måltid till 100 kronor (2022). Kostavdraget i HRF:s avtal är lägre och kosten räknas som en löneförmån. Om du får kostavdrag på 49 kronor minskar det skattepliktiga beloppet från 100 till 51 kronor.
4 Gröna riksavtalet har ingen detaljerad meny, men slår fast att personalmaten ska vara varm, näringsriktig och varierande. En måltid och ett »kaffemål« ingår.
5 Jobbar du på ett ställe »med ett begränsat urval rätter som till exempel gatukök, salladsrestaurang och liknande«? Då har Skatteverket en specialregel! När det enda som erbjuds i matväg »avsevärt avviker« från en normal lunch kan din arbetsgivare ansöka hos Skatteverket om att få förmånsvärdet nedräknat. Läs mer om »Justering av förmånsvärdet för kost« här.
6 En del arbetsgivare missförstår och tror att de är tvingade att göra kostavdrag för varje arbetsdag, oavsett läget när det gäller maten. Men kollektivavtalet (Gröna riks) påpekar att »När anställd tillfälligtvis inte getts möjlighet till kost på arbetsplatsen ska kostavdrag inte ske.«
7 En enskild anställd kan komma överens med sin arbetsgivare om en egen lösning, som ska vara skriftlig. Exempelvis om det inte finns matservering där du jobbar, eller bara enklare rätter. Eller om du av medicinska eller särskilda skäl helt eller delvis vill avstå kost. Kom ihåg – har du avstått helt så gäller det allt ätbart arbetsgivaren tillhandahåller.
8 Tycker du och dina kollegor att ni behöver ett annat upplägg än kollektivavtalets? Avtalet säger att det går att ha en lokal förhandling och komma överens om en annan »kostordning« för arbetsplatsen.