Snabbkurs PERSONALMAT

Matnyttiga fakta om personalmaten

Personalmat och kostavdrag ingår i anställningen för många i hotell- och restaurangbranschen. Men det finns möjlighet att anpassa upplägget med egna överenskommelser!

Publicerad 2 september 2022
Matnyttiga fakta om personalmaten
Bara kall spagetti till personalmat? Inte okej, enligt kollektivavtalet. Foto: Istockphoto

1 Reglerna för kost och kost­avdrag står i kollektivavtalet, och ingår »automatiskt« i din anställning. Några av HRF:s avtal har olika summor: en kostnad för mat på arbetstid, och en högre summa för den som får måltider både på arbetstid och fritid. Finns det inget kollektivavtal gäller de villkor ni kom överens om vid anställningen, kolla ditt anställningsbevis.

2 I HRF:s största avtal, Gröna riksavtalet, är kostavdraget just nu 49 kronor per dag för mat på arbetstid. Samma summa gäller för Svensk Handel. Anställda på Folkets hus och parker betalar 49:49, medan Serverings­avtalet säger att arbetsgivare och anställd själva kan göra upp om mat ska erbjudas och till vilket pris.

3 Personalmaten kostar dig något mer än 49 kronor. Det beror på att Skatteverket värderar en genomsnittlig måltid till 100 kronor. Kost­avdraget i HRF:s avtal är lägre och kosten räknas som en löneförmån. Om du får kost­avdrag på 49 kronor minskar det skattepliktiga beloppet från 100 till 51 kronor.

4 Gröna riksavtalet har ingen detaljerad meny, men slår fast att personal­maten ska vara varm, näringsriktig och varierande. En måltid och ett »kaffemål« ingår.

5 Jobbar du på ett ställe »med ett begränsat urval rätter som till exempel gatukök, salladsrestaurang och liknande«? Då har Skatte­verket en specia­l­regel! När det enda som erbjuds i matväg »avsevärt avviker« från en normal lunch kan din arbetsgivare ansöka hos Skatteverket om att få förmåns­värdet nedräknat. Läs mer om »Justering av förmånsvärdet för kost« här.

6 En del arbetsgivare missförstår och tror att de är tvingade att göra kostavdrag för varje arbetsdag, oavsett läget när det gäller maten. Men kollektivavtalet (Gröna riks) påpekar att »När anställd tillfälligtvis inte getts möjlighet till kost på arbetsplatsen ska kost­avdrag inte ske.«

7 En enskild anställd kan komma överens med sin arbetsgivare om en egen lösning, som ska vara skriftlig. Exempelvis om det inte finns matservering där du jobbar, eller bara enklare rätter. Eller om du av medicinska eller särskilda skäl helt eller delvis vill avstå kost. Kom ihåg – har du avstått helt så gäller det allt ätbart arbetsgivaren tillhandahåller.

8 Tycker du och dina kollegor att ni behöver ett annat upplägg än kollektiv­avtalets? Avtalet säger att det går att ha en lokal förhandling och komma överens om en annan »kostordning« för arbetsplatsen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här