Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket kräver fyraårig restaurangskola

Ett fjärde läsår med mer praktik och undervisning i praktiska ämnen. Certifiering av de arbetsplatser som tar emot praktikanter. Det är Hotell- och restaurangfackets recept för att göra hotell- och restaurangprogrammet bättre.

Publicerad 30 mars 2005

– Vi vill ha fyraårigt gymnasium inom hotell- och restaurang, säger utbildningsansvarige Christian Kutzner från Hotell- och restaurangfacket.
Han kan även tänka sig att gymnasieeleverna som går hotell- och restaurangprogrammet ska avlägga ett gesällprov efter fjärde året.

Detta framkom när LO presenterade en ny rapport om de stora problemen som finns på de yrkesförberedande programmen på gymnasiet.
Det är för många avhopp och ibland brister kvalitén.
På industrisidan är det mellan 30-35 procent av eleverna som inte slutför studierna, på bygg- och servicesidan mellan 20-30 procent och på vårdsidan nästan 30 procent.
Ungefär var tredje gymnasieelev hoppar alltså av.

– Vi har för många gymnasieskolor som ordnar utbildning och vi saknar lämpliga praktikplatser inom branschen. Det krävs mer samarbete över kommungränserna för att vi inte ska få ett a-lag och ett b-lag av elever, anser Christian Kutzner.

Facket anser att man borde certifiera de arbetsplatser som tar emot praktikanter. Tre fjärdedelar av eleverna får svarta pengar i betalning på sin praktik och det är här man lägger grunden för ett osunt beteende, anser HRF.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.