Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»En städare borde tjäna 19 200«

Grattis Sveriges alla städare, svenska folket tycker att ert arbete är värt 19 200 kronor i månaden. Ett rejält lönelyft jämfört med den verkliga genomsnittslönen för städare. År 2005 låg den på 16 500 kronor.

Publicerad 15 februari 2007

Statistiska centralbyrån har på uppdrag av LO låtit 8 000 anställda berätta vad de tycker är rimlig lön för tolv olika yrken. De tillfrågade är med i både LO-, TCO- och Saco-förbund men är eniga om att LO-yrken får för dåligt betalt.
Om de fick bestämma skulle skogsarbetare, sjukvårdsbiträden och städerskor tjäna 3 000 – 4 000 kronor mer än de gör i verkligheten. Försäljningschefer skulle däremot få sin lön sänkt med 15 000 kronor.

De flesta i undersökningen, 81 procent, tycker att löneskillnaderna mellan olika yrken är för stora. Där avviker de hotell- och restauranganställda. Endast 73 procent håller med om att lönerna varierar för mycket.
Jämfört med folk i andra LO-förbund är hotell- och restauranganställda inte heller lika positiva till tanken att de mer välbetalda ska stå tillbaka för låginkomsttagarna. Bara 58 procent av HRF:arna stöder idén medan LO-genomsnittet är 71 procent.

– Vi tror att avvikelsen beror på att många restauranganställda svarar utifrån sin egen situation. Det är ofta små arbetsplatser med fyra, fem anställda och där finns inte alla slags lönenivåer representerade, säger Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.
– Någon tjänar en tusenlapp mer än någon annan och då tänker man inte att »han eller hon ska stå tillbaka för mig«.

HRF:arna tycker att lönens storlek ska påverkas av
1. Skicklighet i arbetet
2. Ansvar för vård och omsorg av människor
3. Lång tid i yrket
4. Om arbetet är psykiskt påfrestande

Källa: Röster om facket och jobbet 2 – synen på lönesättning och löneskillnader.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.