Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket kräver att månadslönerna höjs med minst 1 000 kronor

I dag lämnade Hotell- och restaurangfacket över sina avtalskrav till Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR. Höjd lön, natt-ob för alla som jobbar natt och rätt till fasta heltidsjobb är några av de viktigaste kraven.

Publicerad 13 februari 2007

Nu har Hotell- och restaurangfacket lämnat över sina avtalskrav till arbetsgivarorganisationen, SHR. HRF:s avtalssekreterare Mats Hansson tycker att det är viktigt att fackförbundet förhandlar upp lönerna och villkoren i avtalen.

– Vi har en stabil konfliktorganisation, så det känns bra inför den fortsatta avtalsrörelsen, säger Mats Hansson.
Han ser färre otrygga anställningar som en av kärnfrågorna.

– Ingen annan bransch har så många tillfälliga anställningar som vår, hela 30 procent. Hur mycket eller lite man arbetar är också ett problem inom hotell- och restaurang. Många tvingas precis som i USA att ha två eller tre jobb för att få en hel inkomst. Det är oacceptabelt. Heltid måste vara det normala – deltid en möjlighet. Vi är det enda LO-förbund som tappar när det gäller sysselsättning per individ under de senaste åren.

Mats Hansson anser också att lönerna måste höjas.
– Vi kräver rejäla men rimliga lönehöjningar för alla. Dessutom begär vi mer till de som ligger lägst. Besöksnäringen är den snabbast växande branschen i svenskt näringsliv och vinsterna ökar kraftigt. Samtidigt halkar våra medlemmar efter i lön. Vi behöver ta igen det ökade inkomstgapet.

I avtalskraven föreslås att natt-ob införs oavsett tjänst. Ob-ersättningen ska också räknas upp i enlighet med utgående lönehöjning. Bland kraven finns även ett förslag om arbetstidsförkortning till dem som arbetar natt och oregelbundet.

Läs mer:
Några av Hotell- och restaurangfackets avtalskrav. Läs mer här >>
Samtliga artiklar om avtalsrörelsen här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här