Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”En absurd situation”

Arbetsförmedlingens nya regler om redovisning av sökta jobb har ställt till med kaos för a-kassorna och deras medlemmar. På HRAK är man fortsatt mycket kritisk till hanteringen.

Publicerad 25 november 2013
inlinebild
Karin Pettersson, chef på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. Foto: Susanna Lundell

– Vi fick 1432 nya meddelanden från Arbetsförmedlingen enbart den 22 november. Det är alla de som inte har lämnat in aktivitetsrapporter i tid. En del är också ärenden där personer inte längre är arbetslösa men där Arbetsförmedlingen har missat att dokumentera informationen, säger Karin Pettersson, chef på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. De nya reglerna började gälla den 1 september och innebär i korthet att arbetssökande varje månad måste redovisa för Arbetsförmedlingen vilka jobb de har sökt eller vilka aktiviteter de har deltagit i. Om den arbetslösa uteblir från ett möte eller är sen med rapporten underrättar Arbetsförmedlingen a-kassan, som sedan utreder om ersättningen ska påverkas.

Totalt sett har HRAK fått 5 000 rapporter sedan de nya reglerna började gälla.
– Vår prognos var 7 000 rapporter på ett helt år, så 5 000 rapporter efter knappt tre månader är väldigt många och påverkar vår administration och våra medlemmar. Men personalen på HRAK har varit fantastiska och hanterat det här på ett bra sätt, säger Karin Pettersson.

Medlemmar i HRAK har vittnat om att de inte fått hjälp av Arbetsförmedlingen om de till exempel hellre vill rapportera på annat sätt än digitalt.
– Man måste använda sig av ett it-system som skapar osäkerhet bland många. Det har också varit svårt att tillgodogöra sig informationen för de medlemmar som har begränsade kunskaper i svenska. Det står klart att AF har inte förberett stöd till de grupper som har extra svårt för det nya sättet att anmäla aktivitet.
HRAK har därför haft kontakt med Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsdepartementet och a-kassornas inspektion IAF via a-kassornas samarbetsorgan SO, angående problemen.
– Bollandet med information om medlemmen skapar en absurd situation. Det är en mycket skev människosyn. Det är rimligt med kontroller i system där man hanterar stora statliga medel men det måste vara sunt och stödjande också. Det går inte att som nu lägga allt ansvar på individen, säger Karin Pettersson.

Arbetslösheten bland HRAK:s medlemmar har ökat något under oktober. Om hårdare redovisning och kontroll hade haft den önskade effekten hade arbetslösheten redan börjat sjunka och inte tvärtom, menar Karin Pettersson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här