Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”En absurd situation”

Arbetsförmedlingens nya regler om redovisning av sökta jobb har ställt till med kaos för a-kassorna och deras medlemmar. På HRAK är man fortsatt mycket kritisk till hanteringen.

Publicerad 25 november 2013
inlinebild
Karin Pettersson, chef på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. Foto: Susanna Lundell

– Vi fick 1432 nya meddelanden från Arbetsförmedlingen enbart den 22 november. Det är alla de som inte har lämnat in aktivitetsrapporter i tid. En del är också ärenden där personer inte längre är arbetslösa men där Arbetsförmedlingen har missat att dokumentera informationen, säger Karin Pettersson, chef på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. De nya reglerna började gälla den 1 september och innebär i korthet att arbetssökande varje månad måste redovisa för Arbetsförmedlingen vilka jobb de har sökt eller vilka aktiviteter de har deltagit i. Om den arbetslösa uteblir från ett möte eller är sen med rapporten underrättar Arbetsförmedlingen a-kassan, som sedan utreder om ersättningen ska påverkas.

Totalt sett har HRAK fått 5 000 rapporter sedan de nya reglerna började gälla.
– Vår prognos var 7 000 rapporter på ett helt år, så 5 000 rapporter efter knappt tre månader är väldigt många och påverkar vår administration och våra medlemmar. Men personalen på HRAK har varit fantastiska och hanterat det här på ett bra sätt, säger Karin Pettersson.

Medlemmar i HRAK har vittnat om att de inte fått hjälp av Arbetsförmedlingen om de till exempel hellre vill rapportera på annat sätt än digitalt.
– Man måste använda sig av ett it-system som skapar osäkerhet bland många. Det har också varit svårt att tillgodogöra sig informationen för de medlemmar som har begränsade kunskaper i svenska. Det står klart att AF har inte förberett stöd till de grupper som har extra svårt för det nya sättet att anmäla aktivitet.
HRAK har därför haft kontakt med Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsdepartementet och a-kassornas inspektion IAF via a-kassornas samarbetsorgan SO, angående problemen.
– Bollandet med information om medlemmen skapar en absurd situation. Det är en mycket skev människosyn. Det är rimligt med kontroller i system där man hanterar stora statliga medel men det måste vara sunt och stödjande också. Det går inte att som nu lägga allt ansvar på individen, säger Karin Pettersson.

Arbetslösheten bland HRAK:s medlemmar har ökat något under oktober. Om hårdare redovisning och kontroll hade haft den önskade effekten hade arbetslösheten redan börjat sjunka och inte tvärtom, menar Karin Pettersson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här