Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

Efterlängtad öppning på Liseberg

I dagarna öppnar nöjesparkerna efter den långa stängningen. Kenny Bast, förtroendevald på Liseberg, tycker att det är skönt att det äntligen kommer i gång. Men mycket blir annorlunda.

Publicerad 3 juni 2021
Efterlängtad öppning på Liseberg
Många vill återse sitt Liseberg. Parken har satt ut avståndsmarkeringar där folksamlingar kan uppstå. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Kenny Bast. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Nu öppnar nöjesparkerna runt om i landet. För Liseberg i Göteborg är det premiär i dag.
– Det är jätteroligt att vi öppnar och kan få en så kallat normal verksamhet, med de restriktioner som myndigheterna ger oss, säger Kenny Bast, skyddsombud och förtroendevald för Hotell- och restaurangfacket.

Alla Lisebergs restauranger ska öppna och rekryteringen av personal har pågått in i det sista.
Under pandemin sades merparten av de tillsvidareanställda upp, nu anställs endast säsongare.
– De som tidigare har varit tillsvidareanställda har fått erbjudande om att jobba säsong, men många av dem har gått vidare till annat, säger Kenny Bast.

När allt är öppet behövs ungefär 200 personer till restaurangverksamheten, med snabbmat, kiosker, restauranger och personalmatsal.

– Det har varit lite lättare att hitta personal till fast food, där finns det fler som fortfarande går i skolan och vill jobba på lovet.

Förutom att det finns restriktioner på hur många gäster nöjesparker och restauranger får ha per yta finns en del andra förändringar.

Det här gäller

  • Från den 1 juni kan nöjesparker och djurparker ha en gäst per 20 kvadratmeter.
  • Det får vara max fyra personer per sällskap på restauranger och kaféer.
  • Det ska gå att hålla en meters avstånd.
 

– På ett par av restaurangerna börjar vi med appar för beställningar, sedan bär restaurangbiträden ut mat och dryck. Ytorna där det brukar vara konserter ska användas för picknick. Bordsbokning via appar har funnits i flera år, men nu blir det nog mer information om det.

Kombinationen av ovan personal och nya arbetssätt gör att Kenny Bast har en del farhågor.

– Jag tror inte att det inte blir lika enkelt och smidigt att öppna upp som det brukar. Liseberg är en annorlunda arbetsplats, man arbetar inte bara på en restaurang utan på Liseberg, som har restauranger. Det kan ta ett tag att komma in i det.

Kenny Bast är själv en av fem tillsvidareanställda på restaurangsidan i parken. Han har under 20 år arbetat som servitör på nöjeskrogen Rondo. Men för tillfället arbetar han som nattreceptionist på Hotell Liseberg Heden.

– Jag tog ett vikariat fram till årsslutet, eftersom jag inte visste hur det skulle gå med öppnandet av parken. Det kändes säkrare med ett vikariat.