Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

Efterlängtad öppning på Liseberg

I dagarna öppnar nöjesparkerna efter den långa stängningen. Kenny Bast, förtroendevald på Liseberg, tycker att det är skönt att det äntligen kommer i gång. Men mycket blir annorlunda.

Publicerad 3 juni 2021 Kommentera
Efterlängtad öppning på Liseberg
Många vill återse sitt Liseberg. Parken har satt ut avståndsmarkeringar där folksamlingar kan uppstå. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Kenny Bast. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Nu öppnar nöjesparkerna runt om i landet. För Liseberg i Göteborg är det premiär i dag.
– Det är jätteroligt att vi öppnar och kan få en så kallat normal verksamhet, med de restriktioner som myndigheterna ger oss, säger Kenny Bast, skyddsombud och förtroendevald för Hotell- och restaurangfacket.

Alla Lisebergs restauranger ska öppna och rekryteringen av personal har pågått in i det sista.
Under pandemin sades merparten av de tillsvidareanställda upp, nu anställs endast säsongare.
– De som tidigare har varit tillsvidareanställda har fått erbjudande om att jobba säsong, men många av dem har gått vidare till annat, säger Kenny Bast.

När allt är öppet behövs ungefär 200 personer till restaurangverksamheten, med snabbmat, kiosker, restauranger och personalmatsal.

– Det har varit lite lättare att hitta personal till fast food, där finns det fler som fortfarande går i skolan och vill jobba på lovet.

I går var det smygpremiär, i dag slår Liseberg upp portarna för säsongen. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Anställda kan ha munskydd och det står handsprit vid varje åkattraktion – två synliga tecken på coronaanpassning. Foto: Anna-Lena Lundqvist
På premiärdagen den 3 juni går det att boka bord i mobilen på fyra av Lisebergs restauranger. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Förutom att det finns restriktioner på hur många gäster nöjesparker och restauranger får ha per yta finns en del andra förändringar.

Det här gäller

  • Från den 1 juni kan nöjesparker och djurparker ha en gäst per 20 kvadratmeter.
  • Det får vara max fyra personer per sällskap på restauranger och kaféer.
  • Det ska gå att hålla en meters avstånd.

 

– På ett par av restaurangerna börjar vi med appar för beställningar, sedan bär restaurangbiträden ut mat och dryck. Ytorna där det brukar vara konserter ska användas för picknick. Bordsbokning via appar har funnits i flera år, men nu blir det nog mer information om det.

Kombinationen av ovan personal och nya arbetssätt gör att Kenny Bast har en del farhågor.

– Jag tror inte att det inte blir lika enkelt och smidigt att öppna upp som det brukar. Liseberg är en annorlunda arbetsplats, man arbetar inte bara på en restaurang utan på Liseberg, som har restauranger. Det kan ta ett tag att komma in i det.

Liseberg har infört virtuella köer till några av de mest populära attraktionerna. Besökarna bokar i appen. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Det är sol och över 20 grader på premiärdagen. Läge för ett åk i Hissningen! Grepp, byglar och andra ytor rengörs regelbundet. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Väl uppe i Slänggungan är det lätt att hålla avstånd! Nere på marken finns avståndsmarkeringar och skyltar i köområdet, för att minska trängsel. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Kenny Bast är själv en av fem tillsvidareanställda på restaurangsidan i parken. Han har under 20 år arbetat som servitör på nöjeskrogen Rondo. Men för tillfället arbetar han som nattreceptionist på Hotell Liseberg Heden.

– Jag tog ett vikariat fram till årsslutet, eftersom jag inte visste hur det skulle gå med öppnandet av parken. Det kändes säkrare med ett vikariat.

Snabbkurs ELD I BAKEN!

Så lindrar du kockbrännan

Sommar, sol och stress i ångande heta kök. Det är högsäsong för kockbrännan, besväret som ger eld i baken. Här är några tips för att hantera problemet.

Publicerad 10 juni 2021 Kommentera
Så lindrar du kockbrännan
Skinkskav – inte kul. Foto: Istockphoto

1  Då uppstår problemet. Höga temperaturer, fukt, illasittande plagg och upp­repade rörelser under lång tid. Där har du receptet på kockbränna, skavet som kan uppstå mellan skinkorna, men också i ljumsk- och lårområdet.

2 Drabbar fler än bara kockar. Det är inte bara köksanställda som råkar ut för ­detta. Åkomman kallas infanterield i det militära men är även känt som rövbränna, jägarbrand och gångsirka. Eller lårskav och chub rub när det sitter längre ned.

3 Smörj i förväg. Vet du med dig att du lätt får problem? Förebygg genom att smörja med idomin, vaselin eller någon annan fet kräm redan innan du börjar få skav. Det finns även produkter speciellt för detta, olika stift och roll on som inte ska lämna fettfläckar på tyget.

4 Rätt under gör under. Undvik bomullsunderkläder – bomull håller kvar fukten i tyget och fukt hjälper till att luckra upp huden. Försök hitta något i funktionstyg. Det är också viktigt att plagget sitter bra och inte korvar sig, och att sömmarna på insidan är platta. I sportaffärer finns under­kläder för långdistanslöpare, kolla hur de är sydda.

5 Smörj i efterhand. Säg att kockbrännan är ett faktum. Då gäller upplägget som är bekant för många småbarnsföräldrar: Håll rent, håll torrt, lufta och smörj. På apoteket finns salvor som är mjukgörande och skyddande.

6 Tajma in talket. Kroppstalk lindrar sveda och minskar friktionen. Men talk nöts bort efter en tid, speciellt ihop med fukt och värme. Det bästa är att talka på ren, torr hud när manvet att man ska ta det lugnt ett tag.

 

7 Potatismjölet då? Knepet att gnida in utsatta delar med potatismjöl har säkert de flesta hört talas om. Potatismjöl finns till hands i många kök och är inte farligt att använda. Men precis som talk nöts mjölet bort snabbt, så spara behandlingen till nödlägen.

8 Kolla upp det. Går ­kockbrännan inte över? Förvärras symtomen? Ta kontakt med vården, även om det känns lite pinsamt.

Källa: 1177.se, utsidan.se, fjallvandring.com

Nyheter STIPENDIUM

Stipendiat med sikte på ledarskap

Varje år delar Hotell- och restaurangfacket ut ett stipendium till elever som går sista året på en hotell- och restauranglinje. I år fick tre elever 5 000 kronor var – en av dem är Emma Eriksson i Kalmar!

Publicerad 9 juni 2021 Kommentera
Stipendiat med sikte på ledarskap
Foto: Privat

Emma Eriksson har precis gått ut hotell- och turismprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar.
Under studietiden har hon arbetat extra på Stufvenäs Gästgifveri, i städ, frukost och reception.

– Jag vill fördjupa mig och vidareutbilda mig. Stipendiet ska bli ett bidrag till det. Jag har inte bestämt vilken utbildning, men jag tänker mig någon tvåårig hotel management-utbildning som kan göra att jag har chans att få en ledande roll, kanske ansvarig för ekonomi eller reception på något hotell.

Varför lockar ledarskap inom hotell?
– Under de här åren har jag känt att jag gillar det här med service, det är så kul att se och höra att gäster är nöjda. Jag har alltid tyckt om att ta ansvar och så har jag sett hur avdelningscheferna jobbar. Det har sakta men säkert blivit en dröm att få ta mer ansvar och leda grupper.

Hur har det varit att gå utbildningen under pandemin?
– Det har så klart varit tråkigt med distansundervisning och vi missade praktiken i tvåan. Men samtidigt har de löst det bra. Vi har fått komma in för vissa moment, dryckeskunskap och ansvarsfull alkoholhantering till exempel. Det skulle ju vara svårt att känna av karaktären på vin på distans. Vi hade tur som var de flesta praktiska ämnena i ettan och tvåan, innan pandemin drabbade ordentligt.

Nyheter las

HRF: ”Risk för a- och b-lag på arbetsmarknaden”

Lättare att säga upp för arbetsgivare och bättre möjligheter till omställning för anställda. Det är huvuddragen i de föreslagna förändringarna i arbetsrätten som presenterades i går. HRF ser en del bra saker men också problem.

Publicerad 8 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Risk för a- och b-lag på arbetsmarknaden”
Malin Ackholt hoppas att de kommande förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv kan lösa en del problem med de föreslagna förändringarna i arbetsrätten. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

I går presenterade regeringen och samarbetspartierna slutligen förslaget till förändringar i arbetsrätten.
– Jag är stolt över att presentera den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under presskonferensen.

Flera av förslagen syftar till att göra det lättare för arbetsgivare att säga upp. Bland annat föreslås att tre personer ska kunna undantas turordningslistan vid uppsägning. I dag finns möjlighet att undanta två personer på företag med högst tio anställda.

Ett annat förslag är att saklig grund för uppsägning ändras till sakliga skäl. Sakliga skäl kan vara till exempel ordervägran, samarbetssvårigheter, olovlig frånvaro eller bristande prestation. När en anställd brutit mot anställningsavtalet på ett allvarligt sätt ska det heller varken göras någon vägning mot den anställdes personliga intresse av att behålla anställningen eller någon prognos över hur den anställde kan tänkas bete sig i framtiden, föreslår utredningarna.

Jag är stolt över att presentera den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister

Dessutom föreslås att en anställning ska upphöra vid uppsägningstidens slut, även om ett fackförbund har ogiltigförklarat den. Det innebär att arbetsgivaren inte behöver betala lön under tiden som en tvist om uppsägningen pågår. Samtidigt föreslås högre skadestånd för felaktiga uppsägningar och avsked.
– Det ska bli billigare och lättare att göra rätt, och dyrare och svårare att göra fel, sade Martin Ådahl, Centerpartiets talesperson när förslagen presenterades.

Resultat av Januariavtalet

Bakgrunden till förslagen är det så kallade Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, där ett av kraven var ett mer flexibelt anställningsskydd.

Arbetsmarknadens parter försökte, på regeringens uppdrag, tillsammans utforma förändringarna, men lyckades inte enas.

Till slut tecknades en överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och PTK, som även LO-förbunden Kommunal och IF Metall anslöt sig till. I denna ställs krav på förändringar av såväl lagen om anställningsskydd, las, som krav på politiska förändringar och satsningar från statens sida. Ytterligare en del handlar om saker som regleras i avtal mellan parterna.

Nyligen begärde LO nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

Mer om förslaget finns att läsa här.

Men det finns också förslag som ska öka tryggheten för anställda. Heltid blir norm, den som hyvlas har rätt till omställningstid och allmän visstid byts ut mot särskild visstid som snabbare ska ge rätt till tillsvidareanställning. Det ska också införas ett nytt offentligt stöd för omställning för anställda som inte omfattas av kollektivavtal, liksom möjlighet till studiestöd i upp till 44 veckor för den som vill byta bana.

Förslagen bygger på den överenskommelse om nytt huvudavtal som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal gjorde i slutet av förra året. Därför var det få överraskningar i det som presenterades i går, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– Det ligger helt i linje med den överenskommelsen. Vad jag uppfattar som en nyhet är att staten nu ska utreda förutsättningarna för en kollektivavtalsreglerad arbetslöshetsförsäkring. Det är en del som har varit viktig för LO-förbunden.

Då skulle det skapa ett a-lag och ett b-lag på svensk arbetsmarknad. Malin Ackholt, ordförande HRF

Malin Ackholt ser en del saker som är bra ur HRF-medlemmarnas perspektiv, så som möjlighet till snabbare tillsvidareanställning för tidsbegränsat anställda.
– Frågan är om det är tillräckligt bra. Vi hade hellre sett fylligare skrivningar kring tidsbegränsade anställningar.

Hon tycker också att det hade behövts tydligare skrivningar på flera områden.
– I nuläget finns en del oklarheter. Det är därför LO begärt förhandling med Svenskt Näringsliv, med avsikt att lösa dessa problem.

Malin Ackholt är hoppfull om att parterna ska kunna komma överens.
– Jag har stora ambitioner att vi lyckas hitta en bra lösning i de kommande förhandlingarna om trygghet och omställning. Det kan inte vara så att vi inte löser det. Då skulle det skapa ett a-lag och ett b-lag på svensk arbetsmarknad. Det är helt orimligt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 30 juni nästa år. Förslagen ska nu ut på remiss.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här