Nyheter konjunktur

Dubbla signaler från branschen

År 2017 började både bra och dåligt i hotell- och restaurangbranschen. Konkurserna blev fler samtidigt som restaurangernas försäljning fortsatte att stiga. Hotellrestaurangernas försäljning ökade med nästan 17 procent under månaden.

Publicerad 6 mars 2017
Dubbla signaler från branschen
Restaurangförsäljningen fortsatte upp under januari. Hotellrestauranger ökade mest - nästan 17 procent. Men ökade gjorde även konkurserna. Foto: Scandic/Karl Gabor

Förra året var ett rekordår för restaurangförsäljningen i landet. Restaurangernas sammanlagda omsättning ökade med 4,4 procent jämfört med 2015. Och den positiva trenden håller i sig. I januari steg restaurangernas försäljning med 6,5 procent, visar Restaurangindex för månaden.

Mest ökade hotellrestaurangerna där försäljningen i volym steg med hela 16,8 procent jämfört med samma månad 2016. Även snabbmat och kaféer gick extra bra med ökningar på 12,4 respektive 9,7 procent.

Samtidigt visar konkursstatistiken en annan bild. Hittills i år har 65 hotell och restauranger gått omkull, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Det är en ökning med 38 procent jämfört med samma period i fjol. Det är ett trendbrott från 2016. Då sjönk antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen med 7 procent jämfört med året innan.