Fråga om jobbet

Vem betalar strumpbyxan?

Publicerad 24 oktober 2018

Fråga:Vårt jobb bekostar klänningar till den kvinnliga servisen och byxor och skjorta till den manliga servisen. Till klänningen ska vi ha strumpbyxor, de ska vara svarta och tjocka, minst 60 denier. Dessa får man som kvinnlig anställd betala själv. Ska det inte vara lika, oavsett om man är kvinna eller man? Ska bara männen få både över- och underdel betalda? Restaurangen har avtal med HRF.

Servis

Svaret är äldre än ett år

Svar:I Gröna riksavtalet står det »Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt.« Jag skulle nog påstå att arbetsgivaren föreskrivit en särskild klädsel när de säger att strumpbyxorna ska vara svarta och minst 60 denier och därför borde betala för dem.
Det här är också en fråga om likabehandling, om den manliga servisen får byxor och skjorta borde ni rimligtvis få klänning och strumpbyxor. Vi har inte drivit den här frågan, så det är svårt att ge ett exakt besked, men jag rekommenderar dig att vända dig till ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller avdelningen som får driva det här som ett ärende.

Anette Olsson, ­ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här