Fråga om jobbet

Löneavdrag för rast?

Publicerad 11 oktober 2018

Fråga:Jag jobbar på en restaurang som har kollektivavtal med HRF. Man märker att de försöker spara pengar. Först betalade vi kostavdrag, men fick aldrig något tillfälle att äta. Nu säger de att vi ska få ett löneavdrag på 30 minuter per skift för att äta. Är det så man räknar? Om jag jobbar ett sjutimmarspass, ska jag bara få lön för 6,5 timmar?

A

Svaret är äldre än ett år

Svar:Kostbestämmelsen i kollektivavtalet är direkt bindande för arbetsgivaren och arbetstagaren i och med att det träffas en överenskommelse om anställning.

Är det så att arbetsgivaren gör ett kostavdrag så ska arbetsgivaren även tillhandahålla mat på arbetsplatsen.
Kostavdraget består av två delar. Det ena är ett nettolöneavdrag enligt reglerna i kollektiv­avtalet. Den andra delen är en förmånsbeskattning utifrån Skatteverkets regler om vad en måltid på arbetet bör kosta.

I kollektivavtalets regler för kostbestämmelse finns det några undantag för kostavdrag. Ett är när anställd tillfälligtvis inte getts möjlighet till kost på arbetsplatsen, då får arbetsgivaren inte göra något kostavdrag.

När det gäller rastens förläggning, så är rast att likställa med ledig tid. Är det så att arbetsgivaren inför schemalagda raster, blir en konsekvens av detta att arbetspasset måste förlängas i samma utsträckning som rasten.
Det är alltså inte tillåtet att korta ner arbets­tiden så att nettoarbetstiden blir 30 minuter kortare.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här