Fråga om jobbet

Ska min dotter betala för skorna?

Publicerad 11 mars 2022

Fråga:Min dotter har fått timanställning på en snabbmatskedja med HRF:s kollektivavtal. Första dagen på jobbet provade hon ut en uppsättning t-shirt, byxor och skor. Samtliga anställda har likadana kläder. Min dotter upplevde att det inte fanns något val att hon skulle använda dessa kläder och skor och att det heller inte framgått att hon skulle betala för dem själv. När första lönespecen kom var det ett avdrag med knappt 600 kronor för ”arbetsskor”. Är detta korrekt hanterat av arbetsgivaren?

Pappa

Svaret är äldre än ett år

Svar:Gröna riksavtalet mellan arbetsgivarorganisationen Visita och HRF säger i § 21, första punkten:
”Anställd ska vara snyggt och prydligt klädd i arbetet. Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt. Anställd som huvudsakligen arbetar i matsal ska hålla traditionell klädsel i svart och vitt.”

Det påpekas också i avtalet att arbetsgivaren vid anställningstillfället ska informera om företagets regler angående klädsel med mera.
Det verkar som att din dotter inte har fått den informationen. Dessutom verkar det som att det finns någon sorts regel för vilka skor som anställda förväntas bära på arbetsplatsen.

Om din dotter är medlem i HRF är mitt råd att hon kontaktar facket för en bedömning av situationen, då det behövs mer uppgifter för att med säkerhet kunna säga om det hanterats korrekt eller inte. Är hon inte medlem är hon välkommen att ansöka om medlemskap och därefter kontakta HRF.

Alejandro Quezada, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här