Hostattacker! Kräkkaskader! Du kan inte jobba i dag. Men förutom att kurera din krassliga kropp måste du även ordna några praktiska grejer.
1 Sjukanmäl dig rätt. Är det personlig sjukanmälan hos din chef som gäller? Kontakta honom eller henne, sms:a inte till en jobbarkompis eller liknande. Du ska anmäla dig direkt när du förstår att du inte kan jobba. Sov inte bort ett halvt arbetspass och riskera otillåten frånvaro.
2 Tänk på karensen. Första sjukdagen är karensdag och då får du ingen lön alls. Om du blir sjuk, tillfrisknar tillfälligt för att sedan insjukna igen inom fem dagar så räknas det som samma sjukperiod och det blir ingen ny karensdag. Antalet karensdagar är begränsat till tio per år. Har du hälsoproblem som gör att du blir sjuk väldigt ofta så kan du ansöka om »särskilt högriskskydd« hos Försäkringskassan.
3 Försäkra dig om sjuklön. Sjukdag 2–14 ska du få 80 procent av din lön från arbetsgivaren, det står i sjuklönelagen. Sjuklönen beräknas på din ordinarie tim- eller månadslön. För att få sjuklön ska du lämna in en skriftlig försäkran om att du inte kunnat jobba på grund av sjukdom, och enligt kollektivavtalet Gröna riks ska arbetsgivaren tillhandahålla ett formulär för detta. Vägrar din arbetsgivare att betala sjuklön? Ta kontakt med facket. Om du är sjuk längre än sju dagar är det dags för nästa papper. Sjuklönelagen säger att du måste visa upp ett läkarintyg för att fortsätta få sjuklön dag 8–14. Är du sjuk längre än 14 dagar ska arbetsgivaren sjukanmäla dig till Försäkringskassan.
4 Ha koll på läkarintyget. Sjuklönelagen ger arbetsgivare möjlighet att begära läkarintyg från första sjukdagen, om hen har särskilda skäl för det. Upprepad sjukfrånvaro är ett exempel på skäl.
I kollektivavtalet Gröna riks står det att arbetsgivaren står för kostnaden för intyget och ska anvisa dig till en läkare. Avtalet slår också fast att det inte går att begära in intyg i efterhand. Reglerna om läkarintyg varierar mellan olika kollektivavtal, så kolla upp formuleringarna i det som gäller hos er. Vissa arbetsplatser kan ha egna rutiner, exempelvis vilken vårdgivare man ska vända sig till.
5 Du kan få jobba. I de allra flesta fall ska en sjukling vara hemma. Men det finns undantag. Säg att du har ett rörligt jobb men har stukat foten och går på kryckor. I så fall ska arbetsgivaren bedöma om det går att anpassa ditt ordinarie jobb så du kan sköta det. Du kan också placeras om till ett annat arbete där du får sitta, om det finns något sådant.
6 Låt inte semestern tyna bort. Semestern är till för vila, du ska inte ligga och hosta bort den. Sjukanmäl dig till din arbetsgivare även om du är semesterledig. Det fungerar som när du arbetar och blir sjuk: Den första sjukdagen är karensdag, sedan får man sjuklön och så vidare. Semesterdagarna kan du ta ut senare.
7 Friskanmäl dig rätt. När du har kryat på dig ska du kontakta arbetsgivaren och berätta att du snart kan börja jobba igen. Kollektivavtalet mellan HRF och Visita, Gröna riks, säger att beskedet ska lämnas senast dagen innan du tänker komma tillbaka till jobbet.
8 Missa inte AGS! Den här artikeln handlar om kortare sjukperioder. Men är du sjuk mer än två veckor – kom ihåg din AGS! Det är en försäkring som ger extra pengar från sjukdag 15. Om du får sjukpenning då kompletterar AGS med 12,5 procent extra av sjukpenningen. Men arbetsgivaren måste ha kollektivavtal och det finns en del andra villkor. Afa Försäkring sköter AGS, läs mer på afaforsakring.se.