Ombudsmannens råd vid återanställning
Kan du trimmas in i ett nytt jobb på rimlig tid? Då ska du erbjudas det. Foto: Colourbox
ÅTERANSTÄLLNING

Ombudsmannens råd vid återanställning

Det är inte alla som har koll på sin företrädesrätt till återanställning. Bevaka så att du inte blir förbigången i turordningen, säger Anette Olsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 18 januari 2021
Anette Olsson. Foto: Privat

Uppsägningar på grund av arbetsbrist var vanligt under 2020, i och med coronakrisen. Men det händer att arbets­givare som sagt upp behöver personal igen. Den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan då få komma tillbaka till sin arbetsplats. Reglerna finns i lagen om anställningsskydd, las.

Måste jag hålla koll på om det blir en tjänst ledig hos min gamla arbetsgivare?
– Nej, det är arbets­givaren som är skyldig att hålla koll och erbjuda ­anställda återanställning enligt turordningen. Men det kan vara bra att hålla lite koll själv också, för att bevaka att man inte blir förbigången i turordningen till åter­anställning.

Det är många arbetsgivare som vill förhandla med HRF om återanställningar.

Hur vanligt är det att någon blir återanställd?
– Vi har inga siffror på hur många som återanställts efter alla uppsägningar som skett på grund av konsekvenserna av covid-19. Men vi får många frågor från medlemmar som erbjudits återanställning och det är många arbetsgivare som vill förhandla med HRF om återanställningar, så vi tror ändå att det är ganska vanligt.

Vad ska jag göra om jag hunnit ta ett nytt jobb, men hellre vill gå tillbaka till mitt gamla?
– Du har rätt till en skälig övergångstid om du har godtagbara skäl för det, till exempel uppsägningstid hos en ny arbetsgivare. Det avgörs från fall till fall vad som är skälig övergångstid och man ska ta hänsyn till både dig och din arbetsgivare. Om du inte har möjlighet att tillträda återanställningen inom en skälig övergångs­tid behåller du din före­trädesrätt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här