”Gör ronden när det är högt tryck”
Vänta inte tills golvet är renstädat och alla ska gå hem, säger Johan Östman. Foto: Ann Patmalnieks (Johan Östman), Mostphotos
Dina rättigheter SKYDDSROND

”Gör ronden när det är högt tryck”

Börja från grunden med riskanalys, och gå själva skyddsronden när det är full fart på arbetsplatsen. Det är två råd från regionala skydds­ombudet Johan Östman.

Publicerad 28 april 2023

HRF-ombudsmannen Johan Östman är regionalt skyddsombud och har gjort många skyddsronder. Här är hans bästa tips för den som ska granska sin arbetsplats.

Vad brukar ni upptäcka under skyddsronderna?
– Det enklaste är att se fysiska faror. Hala golv och felaktiga larm till frysrum är vanligt. Under en halv dags inspektion kan man inte upptäcka hur folk verkligen mår, utan får rikta in sig på att det finns rutiner.

– En del arbetsplatser har inte något organisatoriskt arbetsmiljöarbete över huvud taget eller bara i en pärm på kontoret. Men det finns också arbetsgivare som är väldigt aktiva.

Gör ronden när det är högt tryck, inte när golvet är nystädat och alla ska gå hem.

Har du något råd till skyddsombud som ska gå skyddsrond?
– Börja från grunden. Har arbetsgivaren gjort riskanalys och hur gammal är den? Riskanalysen ska göras så fort något ändras i arbetsmiljön.

– Vid en fysisk rond är det lätt att bli lite hemmablind. Finns det flera skyddsombud kan det vara bra att göra rond på varandras arbetsställen, att köket går i receptionen och tvärtom. Och även om det känns jobbigt, gör ronden när det är högt tryck, inte när golvet är nystädat och alla ska gå hem.

Vad är viktigast med regionala skyddsombud?
– När rollen skapades tänkte man att det mest skulle behövas för små arbetsplatser utan eget skyddsombud. Men i vår bransch kan det saknas även på en arbetsplats med 100 anställda.

– RSO kan hjälpa till att rekrytera lokala skyddsombud och bistå med skyddsronder. Det är inte ovanligt att arbetsgivare hör av sig och vill att ett RSO ska komma ut. Rollen skulle behöva stärkas, inte vattnas ur.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här