Forskaren: Därför ska du kolla hälsan
Nattarbetare har rätt till hälsoundersökningar. Foto: Colourbox
HÄLSA

Forskaren: Därför ska du kolla hälsan

Nattarbetare – tacka ja till hälsounder­sökningen! Sömnforskaren Göran Kecklund förklarar poängen och berättar vad du som nattjobbare ska se upp med.

Publicerad 14 september 2021 Kommentera

Stress- och sömnforskaren Göran Kecklund tycker att alla nattarbetare ska ta vara på tillfället att prata med en expert om hälsan.

– Naturligtvis ska arbetsgivaren göra vad som går för att förutsättningarna ska vara de bästa, när det handlar om schema, arbets­belastning och arbetsmiljö.
Men som anställd behöver du få ett kvitto på att din hälsa är fortsatt bra eller om du börjar få högt blodtryck, högt blodsocker eller höga blodfetter.

Göran Kecklund. Foto: Niklas Björling.

Frågor om levnadsvanor, varför behövs de?
– Livsstilen kan öka risken för samma sjukdomar som nattarbete påverkar, som hjärt- och kärlsjukdomar.
Frågorna kan bli en vänlig knuff, ge motivation att ta tag i rökningen eller de där extra kilona. Utnyttja tillfället att få prata med en expert om hälsa.

Vad händer om man upptäcker tecken på ohälsa?
– Om man upptäcker dem i tid gör det mycket att lägga om sin livsstil lite, med annan kost och mer fysisk aktivitet. Kanske behöver man äta blodtrycksmedicin. Många kan fortsätta att jobba natt eller skift då.
Men en del kanske får ta sig en funderare på om det vore dags att byta arbetstider. Är man trött varje vecka, har svårt att återhämta sig och dessutom börjar tacka nej till umgänge är det tecken på att man utsätter sin kropp för slitage som kan vara skadligt. Det är tidiga varningssignaler.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här