Fråga om jobbet

Ersättning för jobb på röd lördag?

Publicerad 17 januari 2022

Fråga:Jag jobbar på en arbetsplats som har Cateringavtalet. Jag jobbar deltid fyra dagar per vecka. Jag jobbar alla lördagar men tjänar inte in helgkomp (röda dagar) när jag jobbar helgdagar som är på lördagar: 1 maj, 6 juni, 25 december förra året, 2021. Varför?

M

Svaret är äldre än ett år

Svar:Regeln om intjänade extra ledighetsdagar och extra ledighetstimmar är en arbetstidsförkortningsregel. Den finns för att ge branschanställda, som ofta jobbar helger och röda dagar, lika mycket betald ledighet som övriga på arbetsmarknaden.

Regeln ger därför störst effekt för den som jobbar heltid, samt deltidsanställda med i genomsnitt fem arbetsdagar per vecka.

Det är bara de som har en heltidstjänst, eller en deltidstjänst med i snitt fem dagar per vecka, som kan tjäna in extra ledighetstimmar på en helgdag som infaller på en lördag. Det krävs också att man jobbar den aktuella lördagen.

Nationaldagen den 6 juni har en egen regel. I Cateringavtalet står det att en anställd som arbetar på nationaldagen tjänar in en extra ledighetsdag, även när den 6 juni infaller på en lördag eller söndag. Ledigheten tjänas in i proportion till arbetstidsmåttet, den som är anställd på 50 % tjänar alltså in en halv arbetsdag, fyra timmar ledigt.

Om du saknar intjänad extra ledighet för ditt arbete på nationaldagen, kontakta din närmaste chef och påpeka saken. Om det inte löser sig kan du vända dig till HRF-klubben på arbetsplatsen om sådan finns, annars din lokala HRF-avdelning.

Emil Bäckström, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här