Det lönar sig att kunna reglerna
Kompensation i ledig tid? Då ska både anställd och arbetsgivare vilja det. Foto: Mostphots
Dina rättigheter ÖVERTID

Det lönar sig att kunna reglerna

Gå en facklig kurs och få koll på reglerna runt arbetstid och övertid! Det är rådet från Mathias Westbrand Emilsson, ombudsman i avdelning Nord.

Publicerad 26 oktober 2021
Mathias W Emilsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det är inte helt lätt att få grepp om vad övertid är. Det märker HRF-ombudsman Mathias Westbrand Emilsson ibland på frågorna han får.
– Det händer att medlemmar hör av sig och pratar om övertid när de jobbar deltid. Men jobbar man deltid så är det mertid, och den har sina egna regler. Sedan kan det vara ganska komplicerat att räkna ut vad som är mertid och övertid, man måste ha koll på beräkningsperioden för arbetstid och så.

Det kan också finnas missuppfattningar kring hur ersättningen ska betalas ut.
– Det är ersättning i pengar som är huvud­regeln, kompensation i ledig tid är bara om arbetsgivare och anställd har kommit överens om det.
– Min uppfattning är att det förekommer att arbetsgivare lägger ut övertid i ledighet ändå. Även hos stora arbetsgivare som annars har koll på kollektivavtalet kan det vara så. Men den som jobbar över kanske vill ha pengar, inte vara ledig en tisdag förmiddag.

Även om det kan verka krångligt lönar det sig att vara påläst om hur övertidsreglerna fungerar, säger Mathias.
– Gå en facklig kurs! Det kan vara komplicerat med övertid, ibland är det svårt även för dem som är insatta. Men det är viktigt att medlemmarna har koll, övertidsersättningen är pengar som facket har förhandlat fram.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här