Vill chefen att du ska jobba över? Då är det bra att vara påläst om vad som gäller för övertidsersättning!
1 Det är reglerna i kollektivavtalet som styr vilken ersättning man ska få vid övertidsarbete. Den här artikeln handlar om övertid i kollektivavtalet mellan HRF och Visita, Gröna riksavtalet, och de avtalsregler som var aktuella år 2021. På avtalslösa företag kan det också finnas överenskommelser om ersättning, men det finns ingen lag som säger att de måste ha det.
2 Övertid är när en heltidsanställd jobbar utöver schemalagd tid, i genomsnitt 40 timmar i veckan. Arbetstid därutöver är övertid och ska ge övertidsersättning.
Deltidsanställda arbetar först mertid, upp till 40 timmar per vecka. Arbetstid utöver det blir övertid och ska ersättas enligt reglerna i kollektivavtalet. Om ett pass med mertid blir mer än tio timmar per dag ska övertidsersättning betalas.
3 Om arbetstiden tillfälligt blir förlängd med tio minuter räknas det inte som övertid. Annars gäller att en påbörjad halvtimme övertid ska ersättas som full halvtimme.
Övertidsersättning per arbetad timme
4 Om din chef säger att du ska jobba övertid så ska du göra det. Är det olägligt kan du be hen att fråga någon annan, men i slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer. Besked om övertid ska lämnas »snarast möjligt« enligt kollektivavtalet.
Deltidsanställda är inte skyldiga att jobba mertid.
5 Hinner du inte bli klar med jobbet på schemalagd tid? Stäm av med din chef, så hen kan godkänna övertiden. I Gröna riksavtalet står det att övertid också kan godkännas i efterhand, dock senast inom en månad efter löneutbetalningen för perioden.
6 Ersättningen ska i första hand betalas ut i pengar. Den kan även tas ut som betald ledighet – om du och arbetsgivaren är överens om det. Anteckna hur mycket övertid du jobbat och jämför med lönespecen att du fått rätt kompensation.
7 Anställda på företag med årsarbetstidsavtal har också rätt till övertidsersättning. Det kan finnas lokala överenskommelser om vad som gäller, så läs på i det avtal som gäller hos er och kontakta din HRF-avdelning om det är några frågetecken.
8 Arbetstidslagen säger att övertidsarbete ska användas vid tillfälliga behov. Det är tillåtet att lägga ut högst 48 timmars övertid under en fyraveckorsperiod, max 200 timmar under ett kalenderår. Det här kallas allmän övertid. Utöver det får arbetsgivaren lägga ut »extra övertid«, max 150 timmar per anställd och år. Men bara om det finns särskilda skäl och situationen inte går att lösa på något annat rimligt sätt.
Att överskrida lagens maxgräns för övertid kan bli dyrt för arbetsgivare. Arbetsmiljöverkets sanktionsavgift är i år 476 kronor per anställd och arbetad timme.