Proffstipset

Så får du en bra start på studierna

Studier är en av de vanligaste anledningarna till att vi tar tjänstledigt. Klas Elfving på CSN har några goda råd för dig som går från jobb till utbildning.

Publicerad 15 juni 2016
Klas Elfving, CSN
Klas Elfving, CSN.

För två år sedan höjdes åldersgränsen för studiemedel. Det märks i statistiken hos Centrala studiestödsnämnden, CSN, berättar Klas Elfving. Antalet studenter över 45 år ökar.

Vilka råd har du till den som tar tjänstledigt för studier?
– Om du har jobbat samma år som du ska ta studiemedel, hör av dig till oss så fort du kan. Då kan vi bedöma om din rätt till studiemedel påverkas. Inkomster kollar vi annars mot Skatteverket, två år i efterhand.

Något att tänka på om man blir student i mogen ålder?
– Möjligheten till studielån trappas av från 47 års ålder, det är värt att tänka på. Sedan är det ju ett lån du tar, det ska betalas tillbaka innan du fyllt 60. Den som har studielån sedan tidigare får ta lån under färre veckor. Men det går att bara ta bidraget, det kan du få fram till 56 år.

Har du några andra tips?
– Kontrollera att utbildningen ger dig rätt till studiemedel och tänk på att du måste studera på minst 50 procent för att få studiemedel. Föräldrar kan få tilläggsbidrag, bidraget ökar ju fler barn man har./