Nyheter Kollektivavtalets dag

”Det är viktigt med kollektivavtal”

Det är viktigt att stå upp för den svenska modellen. Därför var HRF avdelning Nord på plats utanför Tesla i Umeå på kollektivavtalets dag den 17 mars.

Publicerad 18 mars 2024
”Det är viktigt med kollektivavtal”
HRF, IF Metall och andra LO-förbund bjöd på hamburgare och informerade om strejken utanför Tesla i Umeå på Kollektivavtalets dag den 17 mars. Foto: Privat

Sedan den 27 oktober förra året har IF Metall strejkat på Teslas svenska serviceställen och verkstäder. Hotell- och restaurangfacket är ett av alla fackförbund som ställer sig bakom kampen för kollektivavtal och turas om att stå strejkvakt.

På Kollektivavtalets dag den 17 mars samlades representanter från alla förbund inom LO för att uppmärksamma strejken och bjuda på grillade hamburgare utanför Tesla i Umeå. Jessika Bäckman, ombudsman på HRF avdelning Nord, var en av dem som var där.

Jessika Bäckman. Foto: Privat

– Det kom ungefär 150 personer. Det var kanske inte så många från allmänheten, eftersom det ligger ute i ett industriområde. Det var lite synd. Men det var många förtroendevalda som hade med sina familjer så det var ändå många som såg vad vi gör där och lärde sig mer om vad strejken handlar om, säger hon.

Ledde dagen till något konkret?
– Ja, det var flera som anmälde sig till strejkvaktsutbildningen som IF Metall anordnar. Det är bra för vi behöver bli fler som kan hjälpas åt att vara strejkvakt.

Hur ofta står ni från avdelning Nord utanför Tesla?
– Vi försöker stå minst någon gång varannan vecka.

Vad gör man när man står strejkvakt?
– Man står där och uppmärksammar alla som kommer dit på att det är strejk och informerar om vikten av kollektivavtal.

Varför är HRF engagerade i Tesla-strejken när vi inte har några medlemmar där?
– För att visa att det är viktigt med kollektivavtal på arbetsplatserna och att det är viktigt att den svenska modellen följs. Dessutom måste vi hjälpas åt. Någon annan gång är det vi som behöver hjälp.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här