Nyheter val 2022

”Det är lite deppigt i dag”

Hon stod på plats sju på Norrbottens S-lista till riksdagen. Men trots ett bra val finns det mycket som tyder på att receptionisten Viktoria Wikström får fortsätta jobba lokalpolitiskt hemma i Kalix.

Publicerad 12 september 2022 Kommentera
”Det är lite deppigt i dag”
Om valresultatet står sig verkar receptionisten Viktoria Wikström inte ta sig till riksdagen. Men hon tänker fortsätta ägna sig åt lokalpolitik. Foto: Elisabeth Gustavsson

Det är inte klart än. Men skulle det bli en högerregering har Viktoria Wikström väldigt liten chans att knipa en plats i riksdagen.
– Jag vet ju inte än, men skulle vi ha gjort ett identiskt val som det förra, och haft en socialdemokratiskt ledd regering med den ministerfördelning vi har i dag, hade jag varit första ersättare.

Hur är dina känslor i dag?
– Generellt i Norrbotten har vi gjort en bra valrörelse och fått ut våra frågor på ett bra sätt. Nationellt sett är det svårt. Skulle vi få ihop en regering känns det ändå lite som en pyrrhusseger med tanke på att SD har fått så många röster. Det är lite deppigt i dag faktiskt.

En röd-grön regering hade verkligen behövts, inte minst för klimatet.

Vad tänker du om valresultatet så här långt?
– En röd-grön regering hade verkligen behövts, inte minst för klimatet. Vi har inte tid att vänta.

– Sedan har det gjorts en massa satsningar som jag är rädd kommer att stoppas med en borgerlig regering. Som pensionstillägget och a-kassan. En av mina viktigaste frågor är skolan, och där känns det som att vi är på väg mot kaos med ökat fäste för en marknadsskola med vinstuttag. Man blir lite nervös.

Om du inte tar plats i riksdagen – hur kommer du att jobba politiskt?
– Jag är ju engagerad här hemma i Kalix som kommunpolitiker, bland annat som vice ordförande i utbildningsnämnden. Det engagemanget kommer inte att förändras, och efter nomineringar och förhandlingar på hemmaplan får vi se hur rollfördelningarna kommer att landa.