Nyheter VAL 2022

Receptionisten Viktoria vill förändra med politiken

Hallå där Viktoria Wikström, receptionist på Frevisören Camp and Resort utanför Kalix, som kan bli riksdagsledamot för Socialdemokraterna i valet i höst.

Publicerad 21 juni 2022
Receptionisten Viktoria vill förändra med politiken
Receptionisten Viktoria Wikström kan bli riksdagspolitiker för Socialdemokraterna i valet 2022. Foto: Elisabeth Gustavsson

Vad skulle det betyda för dig om du blir riksdagsledamot?
– Det låter klyschigt, men jag sökte till politiken för att jag vill förändra världen. Jag vill göra största möjliga skillnad för andra människor. Jag ser politiken som ett sätt att förverkliga det.

Hur kom det sig att du blev politiskt aktiv?
 – Det kom naturligt. Min politiska vilja väcktes i Unga Örnar. Jag hade mitt första styrelseuppdrag där som 16-åring. Då var det så klart barn- och ungdomspolitiken som var det stora för mig. Att göra barns och ungas röster hörda.

Om Viktoria:

Namn: Viktoria Wikström. Ålder: 38 år. Bor: Kalix. Jobb: Receptionist på Nordic Lapland – Frevisören Camp & Resort. Fritid: Träffa vänner, promenera med musik eller podd i lurarna, yoga och pistolskytte. Är också stödhem åt en katt. ”Jag måste ju ha sällskap hemma, och har inte tid att leta en relation, haha.”

I dag är du receptionist. Vad gillar du med yrket?
– Jag har varit kvar i samma bransch i 16 år eftersom det är så roligt att jobba med människor. Jag ser särskilt fram emot vintersäsongen på Nordic Lapland då man träffar så många internationella gäster. De öppnar våra ögon för vad vi har omkring oss. Tänk dig att det är 20 minusgrader och snöstorm. Då säger de ”Wow, det här är exotiskt”.

Vilka frågor tycker du är viktigast för hotell- och restauranganställda?
– Jag var skyddsombud på mitt förra jobb, så bra arbetsmiljö ligger nära hjärtat. Något som jag tycker är särskilt bra S-politik är att vi vill satsa på Arbetsmiljöverket och regionala skyddsombud, samt vår nollvision om dödsolyckor av jobbet. Att inte bara sådant som sker jobbet fångas in, utan även följderna av arbetsmiljön, som psykisk ohälsa.

– Det är också superviktigt att ha en bra lön och trygga arbetsvillkor. Att avskaffa anställningsformer som allmän visstid, stoppa hyvling och jobba för att heltid är norm.

Politiska uppdrag:

  • Står på plats 7 på Socialdemokraterna Norrbottens lista till riksdagen.
  • Ledamot i kommunfullmäktige i Kalix.
  • Ledamot i Socialdemokraternas styrelse i Kalix.
  • Internationell ledare för distriktsstyrelsen i Norrbotten.
  • Ersättare i Kalix kommunstyrelse.
  • Vice ordförande för utbildningsnämnden.

Hur skulle ditt liv förändras om du blir riksdagsledamot?
– Det är ett jobb på 200 procent. Man är aldrig ledig egentligen. Det kan vara mötesfria dagar, men du behöver ständigt hålla dig uppdaterad och påläst inför nästa grej.
– De flesta jobbar tisdag–torsdag på plats i Stockholm. Men det kan också vara veckor då man jobbar hemma eller är ute i landet eller världen någonstans och representerar partiet. Så livet skulle definitivt förändras.

Borde fler hotell- och restauranganställda ge sig in i politiken?
– Det behövs absolut människor från facken i politiken. Socialdemokraterna är ju grundat av arbetare för arbetare. Det är därifrån vår värdegrund kommer. Kommer inte politiken därifrån så tappar vi vår identitet. Vi politiker ska ju tillsammans utgöra en representation av samhället för att demokratin ska fungera.

– Jag önskar att fler ska våga engagera sig. Det kan vara fackligt likväl som partipolitiskt. Engagemang sprider ringar på vattnet. Utan att du vet det själv så har du gjort något för människor runt dig. Och man får vänner för livet. Det är så roligt.