Nyheter Världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Demonstration i stället för lunchrusning

Arbetsgivaren på The Boathouse försökte med alla medel att avskräcka sina anställda från att organisera sig fackligt. En dag lämnade 45 av de anställda jobbet alldeles innan lunchrusningen och ställde sig att protestera utanför.

Publicerad 19 augusti 2011
Demonstration i stället för lunchrusning
Facklig protest utanför The Boathouse, Central Park, New York. Foto: AFL-CIO

För två veckor sedan gick 45 anställda ut från restaurang The Boathouse i Central Park, New York för att protestera utanför. Runt 20 personer som var lediga den dagen anslöt också. Protesten ska vara ”så länge som det krävs” och 1700 fackmedlemmar från New York Hotels' Union har skrivit upp sig på vaktlistan.

De anställda började organisera sig 2009, eftersom de hade för låga löner, ingen övertidsersättning, för långa arbetsdagar och farlig arbetsmiljö. Det förekom också diskriminering och sexuella trakasserier från restaurangens chefer.

I januari i år hade 70 procent av de cirka 140 anställda skrivit under på att de ville ha en fackligt organiserad arbetsplats trots att arbetsgivaren gjort allt för att motarbeta dem.
Fackligt aktiva har bemötts med hot, nekats semester, fått färre timmar och indragna förmåner. Arbetsgivaren började också att kolla upp arbets- och uppehållstillstånd för de som visat sig vara fackligt intresserade. Till slut sparkade han 37 anställda som inte ville backa från kravet på facklig organisation.

Restaurangen har ersatt de sparkade med tillfälligt anställda säsongen ut. Flera är villkorligt frigivna fångar och har, enligt det internationella facket IUF, blivit skrämda med att om de strejkar räknas det som en överträdelse av frigivningsvillkoren och de åker tillbaka till fängelset.

Det är staden New York som äger The Boathouse, och som kan säga upp sin hyresgäst. Flera lokala politiker har uppmärksammat missförhållandena och ger de anställda sitt stöd.
– Om du vill göra affärer med staden New York så ska du vara beredd att behandla dina anställda med respekt, sa Manhattans statsdelsråd Scott Stringer till den lokala nyhetsajten dnainfo.com

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här