Nyheter deltid

Deltidare vill jobba mer

UPPDATERAD. En femtedel av de anställda inom lågkvalificerade hotell- och restaurangyrken kan och vill jobba mer. Det visar en ny undersökning från SCB.

Publicerad 16 december 2024
Deltidare vill jobba mer
Drygt 44 procent av de anställda i hotell och restaurang jobbar deltid. Många skulle vilja jobba mer. Foto: Istockphoto

Statistiska centralbyrån, SCB, har undersökt hur mycket anställda arbetar – och hur mycket de skulle vilja arbeta. Undersökningen visar att många som arbetar deltid skulle vilja jobba mer.

Enligt SCB arbetar 86 100 personer inom hotell- och restaurangyrken som inte kräver högskoleutbildning. Av dem arbetar 44 procent deltid.

En femtedel av de 86 100 vill och kan arbeta mer.

Anledningen till att resten inte vill göra det är bland annat att de studerar, är sjuka, har nedsatt arbetsförmåga eller tar hand om barn eller annan anhörig.

Det skriver SCB i sin temarapport som bygger på material från Arbetskraftsundersökningarna 2023.

Vill gå från 25 till 37 timmar

Rapporten visar att hälften av de på arbetsmarknaden som både vill och kan arbeta mer är deltidsanställda. De vill öka sin arbetstid från i snitt 25 timmar till 37 timmar.

Andelen som önskar det är särskilt hög bland dem som arbetar inom så kallade lågkvalificerade tjänstebranscher, som hotell och restaurang.

Dåligt ur samhällsperspektiv

Bakgrunden till rapporten är att det finns en obalans mellan dem som vill arbeta mer och de som vill arbeta mindre.

Så delar SCB in yrken

  • Högkvalificerade = yrken som normalt sett kräver minst två års högskoleutbildning. Även chefer ingår i denna grupp.
  • Lågkvalificerade = yrken som inte kräver det. Personerna som har yrkena kan ändå vara kvalificerade och kunniga.

De som vill arbeta mer, men inte ges möjlighet, påverkas av lägre inkomst, medan de som vill arbeta mindre kan drabbas av negativa hälsoeffekter.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det också dåligt, eftersom det finns ett utbud av arbetskraft som inte används fullt ut, skriver SCB.

SCB har även frågat efter skälen till att personer arbetar deltid. ”Inte fått heltid” var särskilt vanligt bland lågkvalificerade yrken inom den privata tjänstesektorn.

Heltidare vill minska tid

De flesta av dem som vill minska sin arbetstid var heltidsanställda. Önskemålet var att gå från en arbetstid på i genomsnitt 43 timmar i veckan till 33 timmar.

Många av dem arbetar inom högkvalificerade yrken som till exempel utbildning, vård och omsorg och finansiell verksamhet.

Fotnot: Texten har uppdaterats med nya siffror den 17 december kl 12.30.

Mer om deltid

  • Deltid är vanligare inom yrken som räknas som lågkvalificerade.
  • Antal anställda inom lågkvalificerade hotell-och restaurangyrken: 86 100. Av dem arbetar 44,4 procent deltid. Av samtliga är det en femtedel, 20,3 procent, som kan och vill arbeta fler timmar.
  • Andel anställda inom högkvalificerade hotell- och restaurangyrken: 17 400.  Det var för få som svarat för att det ska gå att säga om de vill förändra sin arbetstid.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här