Nyheter uppsökeri

De tar tempen på Malmöfestivalens arbetsmiljö

I veckan har de som jobbar på Malmöfestivalen fått fackligt besök. Det är Hotell- och restaurangfacket, Musikerna och Elektrikerna som gör gemensam sak. – Det är väldigt lärorikt och roligt att vara ute tillsammans. Det öppnar stora möjligheter, säger Jenny Sjöstedt, förtroendevald i avdelning Syd.

Publicerad 17 augusti 2023
De tar tempen på Malmöfestivalens arbetsmiljö
Jenny Sjöstedt, HRF, och Sami Besic från Musikerförbundet pratar med Ibra Idrees som driver hummusståndet ”Hummusson” Foto: Jenny Leyman

Denna vecka pågår Malmöfestivalen med konserter, events, tivoli och mat från hela världen.
Förra året besöktes festivalen av cirka 1,5 miljon människor, och arrangörerna hoppas på liknande siffror i år.

En av dem som varit där är Jenny Sjöstedt, förtroendevald i Hotell- och restaurangfacket avdelning Syd.
Tillsammans med förtroendevalda från Musikerförbundet och Elektrikerförbundet har hon träffat dem som jobbar på festivalen.

– Vi från HRF har främst fokuserat på foodtrucks, matstånd och tivolit. Vi har pratat med anställda och tittat lite extra på vissa saker, som hur det är med värme, ljudnivå och möjlighet att ta pauser. Men vi har även hängt med på de andra fackens besök.

Mathilda Schlyter, ombudsman på HRF, Jenny Sjöstedt, förtroendevald och Sami Besic, regionalt skyddsombud från Musikerförbundet. FOTO: Jenny Leyman

Initiativet kom från Musikerna, berättar Jenny Sjöstedt.
– De hörde av sig och sa: ”Vi är flera fackförbund som berörs av festivaler, borde vi inte göra något tillsammans?” En svinbra idé!

En sak man skulle vilja titta vidare på och följa upp är de höga ljudnivåerna.

Intrycket hittills är att en hel del saker funkar bra, medan andra skulle behöva uppföljning, säger Jenny Sjöstedt.
– En sådan sak man skulle vilja titta vidare på och följa upp är de höga ljudnivåerna.

Hon hoppas att årets gemensamma insats ska följas av fler.
– Vi är fortfarande mitt uppe i detta, men det känns jättepositivt. Det är väldigt lärorikt och roligt att vara ute tillsammans. Det öppnar stora möjligheter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här