En diskare vid espressomaskinen, en kock i disken och konditorn i kassan. När K-Märkt har jobbytarvecka upptäcker de anställda utmaningen i jobbarkompisarnas arbete.


»Ditt jobb är så enkelt, bara stå och göra kaffe. Du skulle se hur tungt vi har det i köket.«
När Jens Dolk, delägare i K-Märkt, hörde någon säga så bestämde han sig. Han skrev en lapp och lade ut på Instagram: »Swap week, om två veckor kör vi.«
Sedan dess har restaurangen haft två tillfällen då de som varit intresserade har fått prova på någon annans arbetsuppgifter.
– Jag valde bageriet där jag är helt lost och fick gå upp skittidigt på morgonen, berättar Jens Dolk.
Den senaste bytesveckan provade 15 av de 44 anställda någon kollegas uppgifter.
Diskaren Godfred Brown blev barista.
– Det var så kul! Det var inte svårt, jag gjorde espresso, latte och cappuccino. Jag försökte lite med latteart men på den nivån är jag inte.
Stephanie Roosman instruerade Godfred.
– Jättekul, det blev superlyckat. Han fick göra allt själv efter en stund, säger Stephanie.
Hon har själv inte varit med och bytt.
Disken måste fungera. Därför var vi två som ersatte Godfred.Hanna Normark, kock och delägare
Kocken och delägaren Hanna Normark provade Godfreds jobb i disken.
– Disken är jätteviktig, den måste fungera. Därför var vi två som ersatte Godfred. Men tur att det var ganska lugnt den dagen, säger Hanna Normark.
Som delägare finns det en särskild poäng med att veta hur andra har det där de jobbar, påpekar hon.
Men det var bra även för andra, säger Jens Dolk.
– Det gav förståelse och respekt för varandras sysslor. Man ser att alla behövs för att vi ska vara en restaurang som funkar.

Konditorn Agnes Kantén stod i lunchkassan, där 600–800 gäster passerar varje dag. Tur nog hade Agnes kassavana från patisseriet.
– Det var stressigt att stå i dubbelkassan och det var väldigt annorlunda att stå still på ett ställe. Hos oss kan man ju springa runt och göra olika saker.
Kocken Emil Eliasson provade att vara i patisseriet.
– Jag fick väl inte göra något jätteavancerat. Det blev chokladbollar, en bavaroisebakelse och gelégodis. I köket kan man köra lite mer på känsla, som konditor måste man vara mer noggrann och följa recept. Men det var jätteroligt.
När K-Märkt lade ut bilder från bytena på sitt Instagram var det med hashtags som »#ursäktaomdetblevsaltiställetförsockerikakan«.
Men så illa var det inte, säger Jens Dolk.
– Inget gick helt åt helvete, men vi kanske inte hade Stockholms bästa bulle den dagen jag var i bageriet. Det blir inte lika effektivt som vanligt, men det är värt det. Och kan vi göra det kan vem som helst göra det, för vi är ganska oorganiserade.