Nyheter

”De allra flesta har blivit ordentligt skinnade”

Det pågår ett rutinmässigt utnyttjande av nyanlända och papperslösa. Inte minst i hotell- och restaurangbranschen, säger Sten-Erik Johansson på Fackligt center för papperslösa.

Publicerad 22 maj 2017
”De allra flesta har blivit ordentligt skinnade”
Nyanlända och papperslösa hör till dem som ofta blir utnyttjade. Foto: Johannes Erlandsson/Mostphotos
Sten-Erik Johansson.

– Många som söker upp oss har haft enklare jobb i hotell- och restaurangbranschen, städjobb eller varit i byggsvängen. De här arbetsgivarna, de kan trixa.

Sten-Erik Johansson berättar att de stöter på alla former av utnyttjande, från månader av gratis provjobb till att lönen är betydligt lägre än vad som överenskommits.
– Det är kolossalt vanligt. Så är det i de flesta fall. I en del fall visar arbetsgivaren upp ett kollektivavtal och anställningsbevis som ser trovärdigt ut, men så följs det inte alls.

Många som söker hjälp saknar helt kunskap om svensk arbetsmarknad, säger han. Många har också anhöriga i hemlandet som de måste försörja, vilket gör dem beroende av inkomsten – hur liten den än är.
– De sitter i ett skruvstäd. De allra flesta har blivit ordentligt skinnade, men det tar ändå tid innan de söker hjälp.

Ideell förening

Fackligt center för papperslösa är en ideell förening som drivs av  förbund inom LO, TCO och Saco.De hjälper papperslösa och asylsökande med situationer som kan uppstå på arbetsmarknaden.

Och arbetsgivare är inte sena att utnyttja deras desperata situation.
– I de fall där företagaren vet om deras situation blir de sämre behandlade. De kan vara på samma arbetsplats som reguljärt anställda, men ändå utnyttjas.

Sten-Erik Johansson tror att facket måste hitta nya vägar för att kunna hjälpa dessa grupper. Facklig information på deras eget språk kan vara ett sätt.
– Absolut, det är jättebra. Men vi måste komma ihåg att det finns en stor grupp som inte nås av sådana kallelser. Vi lever i en ny tillvaro, det måste vi i facket anpassa oss till. Vi har inte riktigt hunnit med.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här