Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danskt krogfolk dör allt tidigare

Arbetar du i restaurang så dör du 4,5 år tidigare än du annars skulle ha gjort. Det konstaterar danska restaurangfacket, som har granskat dödligheten i olika yrken i Danmark. Och skillnaderna mot andra yrken verkar öka.

Publicerad 23 september 2002

Det danska facket har räknat om risken att dö i förtid till ett index. 100 är normalvärdet. En manlig arbetare i hotell- och restaurangbranschen har index 182. Det betyder att han har 82 procents högre risk att dö i förtid än genomsnittsdansken.

Dödligheten i några olika yrken i Danmark
* Yrken där män dör i förtid
Hotell- och restaurangpersonal, ej utbildad: dödlighetsindex   182
Hotell- och restaurangpersonal, yrkesutbildad: dödlighetsindex   181

Taxichaufför: dödlighetsindex 175
Reklamfotograf, konsthantverkare: dödlighetsindex 165

Trädgårdsmästare, fruktodlare, lantbrukare, läkare, lantbruk- och trädgårdsarbetare är hälsosamma yrken för män, med ett dödlighetsindex på 70-85.

* Yrken där kvinnor dör i förtid
Träindustriarbetare: dödlighetsindex   185
Arbetare i fiskeindustri: dödlighetsindex   180
Butiksinnehavare, livsmedel, tobak: dödlighetsindex   158
Restaurangarbetare: dödlighetsindex 138
Krögare, caféägare: dödlighetsindex 138

Omsorgspersonal, daghemspersonal och egenföretagare i frisörbranschen är yrken där de arbetande har låga dödlighetsindex på 81-90.

Sjukare – inte friskare
Utvecklingen går åt fel håll. De restauranganställda blir inte friskare, utan sjukare, jämfört med hela befolkningen.

* Så här har index över dödligheten utvecklat sig för yrkesutbildade män i hotell- och restaurangnäringen:
1981-1985:   161
1986-1990:   170
1991-1995:   181
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

* Bland de kvinnliga krögarna har också dödsrisken ökat. Här är siffrorna:
År
1981-1985:   112
1986-1990:   135
1991-1995:   143
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

Hjärta, lungor och lever tar stryk
Lugncancer och hjärtsjukdomar skördar många liv bland både anställda och företagare i branschen.
Överdödligheten i lungcancer är högst bland kvinnorna. Icke yrkesutbildade restaurangarbetare har index 250 och krögare har 200. Den enda yrkesgrupp där kvinnorna har högre risk för lungcancer är arbetare i fiskeriindustrin. De har dödlighetsindex 650.

För män är lungcancerrisken är 180 bland yrkesutbildade hotell – och restaurangarbetare. Mer utsatta är bara målare (225) och arbetare i järn-, metall- och gjuteriindustrin (240).

Även då det gäller hjärtsjukdomar ligger restaurangfolket illa till. Kvinnliga krögare har en överdödlighet på 200 mot genomsnittet 100. Yrkesutbildade män i branschen har en dödlighet på 170.

Alkoholen är en yrkesrisk. Dödligheten i leversjukdomar som hänger samman med alkohol ligger på 250 för yrkesutbildade män i hotell och restaurangnäringen. Det är högst av alla yrkesgrupper.

Hoppas på nordiskt samarbete
Det är inte nytt att dödligheten är hög i hotell- och restaurangnäringen. Det nya och alarmerande är att det inte syns några förbättringar, skriver Henrik Hansen, utredare på det danska restaurang- och bryggerifacket RBF, som har sammanställt rapporten.
Den fysiska arbetsmiljön har blivit bättre. Men arbetstakten har ökat och därmed stressen.
Vad vill facket göra?
– Vi vill göra något, men vi har svårt att hitta realistiska vägar som våra medlemmar stödjer och som också arbetsgivarna kan vara med om, säger Henrik Hansen.
Nu hoppas han på ett samarbete mellan de nordiska fackförbunden för att minska hälsoriskerna för de anställda.

Källa:

Utvalgte statistiske oplysninger om arbejdsmiljöet i hotel- og restaurationsbranschen, RBF, mars 2002. Rapporten bygger på uppgifter från Danmarks Statistik.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här