Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danskt krogfolk dör allt tidigare

Arbetar du i restaurang så dör du 4,5 år tidigare än du annars skulle ha gjort. Det konstaterar danska restaurangfacket, som har granskat dödligheten i olika yrken i Danmark. Och skillnaderna mot andra yrken verkar öka.

Publicerad 23 september 2002

Det danska facket har räknat om risken att dö i förtid till ett index. 100 är normalvärdet. En manlig arbetare i hotell- och restaurangbranschen har index 182. Det betyder att han har 82 procents högre risk att dö i förtid än genomsnittsdansken.

Dödligheten i några olika yrken i Danmark
* Yrken där män dör i förtid
Hotell- och restaurangpersonal, ej utbildad: dödlighetsindex   182
Hotell- och restaurangpersonal, yrkesutbildad: dödlighetsindex   181

Taxichaufför: dödlighetsindex 175
Reklamfotograf, konsthantverkare: dödlighetsindex 165

Trädgårdsmästare, fruktodlare, lantbrukare, läkare, lantbruk- och trädgårdsarbetare är hälsosamma yrken för män, med ett dödlighetsindex på 70-85.

* Yrken där kvinnor dör i förtid
Träindustriarbetare: dödlighetsindex   185
Arbetare i fiskeindustri: dödlighetsindex   180
Butiksinnehavare, livsmedel, tobak: dödlighetsindex   158
Restaurangarbetare: dödlighetsindex 138
Krögare, caféägare: dödlighetsindex 138

Omsorgspersonal, daghemspersonal och egenföretagare i frisörbranschen är yrken där de arbetande har låga dödlighetsindex på 81-90.

Sjukare – inte friskare
Utvecklingen går åt fel håll. De restauranganställda blir inte friskare, utan sjukare, jämfört med hela befolkningen.

* Så här har index över dödligheten utvecklat sig för yrkesutbildade män i hotell- och restaurangnäringen:
1981-1985:   161
1986-1990:   170
1991-1995:   181
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

* Bland de kvinnliga krögarna har också dödsrisken ökat. Här är siffrorna:
År
1981-1985:   112
1986-1990:   135
1991-1995:   143
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

Hjärta, lungor och lever tar stryk
Lugncancer och hjärtsjukdomar skördar många liv bland både anställda och företagare i branschen.
Överdödligheten i lungcancer är högst bland kvinnorna. Icke yrkesutbildade restaurangarbetare har index 250 och krögare har 200. Den enda yrkesgrupp där kvinnorna har högre risk för lungcancer är arbetare i fiskeriindustrin. De har dödlighetsindex 650.

För män är lungcancerrisken är 180 bland yrkesutbildade hotell – och restaurangarbetare. Mer utsatta är bara målare (225) och arbetare i järn-, metall- och gjuteriindustrin (240).

Även då det gäller hjärtsjukdomar ligger restaurangfolket illa till. Kvinnliga krögare har en överdödlighet på 200 mot genomsnittet 100. Yrkesutbildade män i branschen har en dödlighet på 170.

Alkoholen är en yrkesrisk. Dödligheten i leversjukdomar som hänger samman med alkohol ligger på 250 för yrkesutbildade män i hotell och restaurangnäringen. Det är högst av alla yrkesgrupper.

Hoppas på nordiskt samarbete
Det är inte nytt att dödligheten är hög i hotell- och restaurangnäringen. Det nya och alarmerande är att det inte syns några förbättringar, skriver Henrik Hansen, utredare på det danska restaurang- och bryggerifacket RBF, som har sammanställt rapporten.
Den fysiska arbetsmiljön har blivit bättre. Men arbetstakten har ökat och därmed stressen.
Vad vill facket göra?
– Vi vill göra något, men vi har svårt att hitta realistiska vägar som våra medlemmar stödjer och som också arbetsgivarna kan vara med om, säger Henrik Hansen.
Nu hoppas han på ett samarbete mellan de nordiska fackförbunden för att minska hälsoriskerna för de anställda.

Källa:

Utvalgte statistiske oplysninger om arbejdsmiljöet i hotel- og restaurationsbranschen, RBF, mars 2002. Rapporten bygger på uppgifter från Danmarks Statistik.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här