Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danskt krogfolk dör allt tidigare

Arbetar du i restaurang så dör du 4,5 år tidigare än du annars skulle ha gjort. Det konstaterar danska restaurangfacket, som har granskat dödligheten i olika yrken i Danmark. Och skillnaderna mot andra yrken verkar öka.

Publicerad 23 september 2002

Det danska facket har räknat om risken att dö i förtid till ett index. 100 är normalvärdet. En manlig arbetare i hotell- och restaurangbranschen har index 182. Det betyder att han har 82 procents högre risk att dö i förtid än genomsnittsdansken.

Dödligheten i några olika yrken i Danmark
* Yrken där män dör i förtid
Hotell- och restaurangpersonal, ej utbildad: dödlighetsindex   182
Hotell- och restaurangpersonal, yrkesutbildad: dödlighetsindex   181

Taxichaufför: dödlighetsindex 175
Reklamfotograf, konsthantverkare: dödlighetsindex 165

Trädgårdsmästare, fruktodlare, lantbrukare, läkare, lantbruk- och trädgårdsarbetare är hälsosamma yrken för män, med ett dödlighetsindex på 70-85.

* Yrken där kvinnor dör i förtid
Träindustriarbetare: dödlighetsindex   185
Arbetare i fiskeindustri: dödlighetsindex   180
Butiksinnehavare, livsmedel, tobak: dödlighetsindex   158
Restaurangarbetare: dödlighetsindex 138
Krögare, caféägare: dödlighetsindex 138

Omsorgspersonal, daghemspersonal och egenföretagare i frisörbranschen är yrken där de arbetande har låga dödlighetsindex på 81-90.

Sjukare – inte friskare
Utvecklingen går åt fel håll. De restauranganställda blir inte friskare, utan sjukare, jämfört med hela befolkningen.

* Så här har index över dödligheten utvecklat sig för yrkesutbildade män i hotell- och restaurangnäringen:
1981-1985:   161
1986-1990:   170
1991-1995:   181
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

* Bland de kvinnliga krögarna har också dödsrisken ökat. Här är siffrorna:
År
1981-1985:   112
1986-1990:   135
1991-1995:   143
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

Hjärta, lungor och lever tar stryk
Lugncancer och hjärtsjukdomar skördar många liv bland både anställda och företagare i branschen.
Överdödligheten i lungcancer är högst bland kvinnorna. Icke yrkesutbildade restaurangarbetare har index 250 och krögare har 200. Den enda yrkesgrupp där kvinnorna har högre risk för lungcancer är arbetare i fiskeriindustrin. De har dödlighetsindex 650.

För män är lungcancerrisken är 180 bland yrkesutbildade hotell – och restaurangarbetare. Mer utsatta är bara målare (225) och arbetare i järn-, metall- och gjuteriindustrin (240).

Även då det gäller hjärtsjukdomar ligger restaurangfolket illa till. Kvinnliga krögare har en överdödlighet på 200 mot genomsnittet 100. Yrkesutbildade män i branschen har en dödlighet på 170.

Alkoholen är en yrkesrisk. Dödligheten i leversjukdomar som hänger samman med alkohol ligger på 250 för yrkesutbildade män i hotell och restaurangnäringen. Det är högst av alla yrkesgrupper.

Hoppas på nordiskt samarbete
Det är inte nytt att dödligheten är hög i hotell- och restaurangnäringen. Det nya och alarmerande är att det inte syns några förbättringar, skriver Henrik Hansen, utredare på det danska restaurang- och bryggerifacket RBF, som har sammanställt rapporten.
Den fysiska arbetsmiljön har blivit bättre. Men arbetstakten har ökat och därmed stressen.
Vad vill facket göra?
– Vi vill göra något, men vi har svårt att hitta realistiska vägar som våra medlemmar stödjer och som också arbetsgivarna kan vara med om, säger Henrik Hansen.
Nu hoppas han på ett samarbete mellan de nordiska fackförbunden för att minska hälsoriskerna för de anställda.

Källa:

Utvalgte statistiske oplysninger om arbejdsmiljöet i hotel- og restaurationsbranschen, RBF, mars 2002. Rapporten bygger på uppgifter från Danmarks Statistik.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här