Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danskt krogfolk dör allt tidigare

Arbetar du i restaurang så dör du 4,5 år tidigare än du annars skulle ha gjort. Det konstaterar danska restaurangfacket, som har granskat dödligheten i olika yrken i Danmark. Och skillnaderna mot andra yrken verkar öka.

Publicerad 23 september 2002

Det danska facket har räknat om risken att dö i förtid till ett index. 100 är normalvärdet. En manlig arbetare i hotell- och restaurangbranschen har index 182. Det betyder att han har 82 procents högre risk att dö i förtid än genomsnittsdansken.

Dödligheten i några olika yrken i Danmark
* Yrken där män dör i förtid
Hotell- och restaurangpersonal, ej utbildad: dödlighetsindex   182
Hotell- och restaurangpersonal, yrkesutbildad: dödlighetsindex   181

Taxichaufför: dödlighetsindex 175
Reklamfotograf, konsthantverkare: dödlighetsindex 165

Trädgårdsmästare, fruktodlare, lantbrukare, läkare, lantbruk- och trädgårdsarbetare är hälsosamma yrken för män, med ett dödlighetsindex på 70-85.

* Yrken där kvinnor dör i förtid
Träindustriarbetare: dödlighetsindex   185
Arbetare i fiskeindustri: dödlighetsindex   180
Butiksinnehavare, livsmedel, tobak: dödlighetsindex   158
Restaurangarbetare: dödlighetsindex 138
Krögare, caféägare: dödlighetsindex 138

Omsorgspersonal, daghemspersonal och egenföretagare i frisörbranschen är yrken där de arbetande har låga dödlighetsindex på 81-90.

Sjukare – inte friskare
Utvecklingen går åt fel håll. De restauranganställda blir inte friskare, utan sjukare, jämfört med hela befolkningen.

* Så här har index över dödligheten utvecklat sig för yrkesutbildade män i hotell- och restaurangnäringen:
1981-1985:   161
1986-1990:   170
1991-1995:   181
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

* Bland de kvinnliga krögarna har också dödsrisken ökat. Här är siffrorna:
År
1981-1985:   112
1986-1990:   135
1991-1995:   143
Hela tiden är normalsiffran i befolkningen 100.

Hjärta, lungor och lever tar stryk
Lugncancer och hjärtsjukdomar skördar många liv bland både anställda och företagare i branschen.
Överdödligheten i lungcancer är högst bland kvinnorna. Icke yrkesutbildade restaurangarbetare har index 250 och krögare har 200. Den enda yrkesgrupp där kvinnorna har högre risk för lungcancer är arbetare i fiskeriindustrin. De har dödlighetsindex 650.

För män är lungcancerrisken är 180 bland yrkesutbildade hotell – och restaurangarbetare. Mer utsatta är bara målare (225) och arbetare i järn-, metall- och gjuteriindustrin (240).

Även då det gäller hjärtsjukdomar ligger restaurangfolket illa till. Kvinnliga krögare har en överdödlighet på 200 mot genomsnittet 100. Yrkesutbildade män i branschen har en dödlighet på 170.

Alkoholen är en yrkesrisk. Dödligheten i leversjukdomar som hänger samman med alkohol ligger på 250 för yrkesutbildade män i hotell och restaurangnäringen. Det är högst av alla yrkesgrupper.

Hoppas på nordiskt samarbete
Det är inte nytt att dödligheten är hög i hotell- och restaurangnäringen. Det nya och alarmerande är att det inte syns några förbättringar, skriver Henrik Hansen, utredare på det danska restaurang- och bryggerifacket RBF, som har sammanställt rapporten.
Den fysiska arbetsmiljön har blivit bättre. Men arbetstakten har ökat och därmed stressen.
Vad vill facket göra?
– Vi vill göra något, men vi har svårt att hitta realistiska vägar som våra medlemmar stödjer och som också arbetsgivarna kan vara med om, säger Henrik Hansen.
Nu hoppas han på ett samarbete mellan de nordiska fackförbunden för att minska hälsoriskerna för de anställda.

Källa:

Utvalgte statistiske oplysninger om arbejdsmiljöet i hotel- og restaurationsbranschen, RBF, mars 2002. Rapporten bygger på uppgifter från Danmarks Statistik.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Grönan anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. ”Nu kommer vi att göra många glada”, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Grönan anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.
– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.
– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt, inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.
– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. Foto: Privat

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här