Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danska facket varnar för ökat svartjobb

Danmarks nya flyktingpolitik kommer att skapa en etnisk underklass. En grupp människor tvingas att jobba svart för att överleva. Det anser forskare, danska LO och Hotell- och restaurangfacket som nu varnar regeringen för att genomföra den stränga invandrarpolitiken.

Publicerad 26 februari 2002

Bidragen till nyanlända invandrare ska sänkas. De första sju åren ska bidragen vara hälften av vad de är i dag. Då blir de nya danskarna motiverade att skaffa jobb, tror Danmarks integrationsminister Bertel Haarder.
Ett annat förslag från den danska regeringen är att betala de nyinflyttade särskilda "inslussningslöner". Löner på 50 danska kronor i timmen ? långt under avtalets lägsta nivå på 84 kronor i timmen.
En tanke som danska LO och Hotell- och restaurangfacket, RBF, vänder sig emot.
? Vi är oroliga för att de som i dag städar och diskar till avtalsenliga löner blir sparkade och ersatta med andra som jobbar för 50 kronor i timmen, säger Birgit Petersen, ordföranden för RBF:s biträdesgrupp, till tidningen Well Done.
? Jag har också svårt att se hur regeringen ska genomföra detta utan att göra ett politiskt ingrepp i avtalet. Arbetsgivarna kan få bidrag på upp till 40 kronor i timmen om de tar in en invandrare som vuxen lärling. Det kunde många fler arbetsgivare använda sig av istället.

Forskare dömer ut förslaget
Forskaren Morten Ejrnaes har studerat dansk intergrationspolitik i många år. Han anser att regeringens politik inte kommer att leda till att fler börjar jobba. En liten grupp kan få heltidsarbete, men de flesta tvingas att leva i yttersta fattigdom, tigga eller jobba svart för att överleva och dryga ut det låga bidraget.
– Om du ska ha lika mycket att röra dig med som en dansk socialbidragstagare så är du tvungen att ta svart arbete, säger Morten Ejrnaes.
På ett deltidsjobb med ordinarie villkor får invandraren behålla motsvarande 28 kronor i timmen. Resten av lönen äts upp av att det redan låga bidraget sänks. De här 28 kronorna ska sedan skattas och fackavgift och a-kassa ska betalas. Kvar blir nästan ingenting.
? Det blir en explosion av svart arbetskraft som ingen kan vilja ha, säger LO:s vice ordförande Tina A. Brøndum.
? Regeringens politik kommer att skada både integrationsarbetet och samhällsekonomin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan