Nyheter ARBETSMILJÖ

Dålig introduktion för bemanningsanställda

Bemanningsanställda får ofta dålig introduktion på jobbet. Det visar en stor inspektion som Arbetsmiljöverket har gjort. Hotell- och restaurang är en av de undersökta branscherna.

Publicerad 5 juni 2018
Dålig introduktion för bemanningsanställda
Nya på jobbet behöver råd om ergonomi. Foto: Elis Hoffman

När Arbetsmiljöverket inspekterade 880 arbetsplatser med bemanningsanställda visade det sig att drygt sex av tio fick krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet. Det saknades rutiner för undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön eller så fanns rutiner som inte fungerade i praktiken.
– Det var också vanligt att man hoppade över eller kortade ner introduktionen för de bemanningsanställda, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare för insatsen.

Både företag som hyr in personal och bemanningsföretagen fick besök, eftersom båda ansvarar för arbetsmiljön. Bemanningsföretaget har arbetsgivarrollen och företaget som hyr in ansvarar för arbetsledning.

Hotell- och restaurang var en av de undersökta branscherna. På tre av de fyra besökta hotellen hittade verket brister.
– Många kundföretag har inte förstått att de behöver undersöka arbetsmiljön även för inhyrda och se till att de får en bra introduktion. Inom restaurang är det viktigt att informera om till exempel vad man gör om man råkar ut för hot och våld eller hur man klarar tunga lyft.

Heli Aarnipuro
Heli Aarnipuro. Foto: Arbetsmiljöverket

Hotellen fick kritik på sju punkter vardera, dubbelt så många som för snittföretaget.
– I genomsnitt för alla branscher fanns det två till tre brister per arbetsställe så där låg hotellen högt, säger Heli Aarnipuro.

Bland de elva restauranger som inspekterades hade tio brister. Men antalet brister per restaurang var genomsnittligt, 3,3 per ställe.

Heli Aarnipuro betonar att det inte går att dra långgående slutsatser som branscherna, eftersom det inte är så många arbetsställen som har besökts.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här