Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bryggerijättar bryter inte mot konkurrenslagen

Det är inte snedvriden konkurrens när bryggerier låser krogar till sig med avtal, där krogen får ekonomisk hjälp med utrustning mot att krogen bara serverar det bryggeriets drycker.

Publicerad 19 augusti 2002

Svenska Ölfrämjandet har anmält tre storbryggerier för snedvriden konkurrens till Konkurrensverket. Men verket gör inget åt anmälan utan hänvisar till tidigare utfärdade undantag från just konkurrenslagen för både Carlsberg, Åbro och Spendrups.
Svenska Ölfrämjandets ordföranden Fredrik Berggren har tillsammans med juridisk expertis räknat ut att nio bryggerier står för 95 procent av krogarnas ölförsäljning.
Ölfrämjandet vill att de stora bryggerikoncernerna ska sluta med avtalen de tillämpar för ölleveranser till restauranger. Där krögarna åtar sig att köpa in öl och läsk från en bryggare för att få ekonomisk hjälp till öltankar, pumpar, kylar med mera.
Konkurrensverket har beviljat dispens från konkurrenslagen till och med den 30 juni 2006.
– Valmöjligheten ska finnas och vi bedömer att konsumenterna kan välja både hotell och tappställe åtminstone i större städer, säger Peter Delden på konkurrensverket.
– Däremot är undantaget tidsbegränsat. Och ska så förbli. Bryggerierna får komma in med ansökan för att konkurrensverket ska kunna ha fortsatt kontroll.
Peter Delden säger att smarta krögare köper in olika flasköl för att komplettera basen i fatölssortimentet. Det är hans bild av krogen.

Läs mer
Bryggerijättar låser krogar till sig. Läs artikeln här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här