Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Brist på kunniga kockar i Europa

Både i Sverige och i resten av Europa säger arbetsgivare att de inte anställer folk eftersom de inte hittar den kompetens de söker till köket. Bra kockar med rätt erfarenhet verkar vara en bristvara.

Publicerad 22 februari 2006

Bemanningsföretaget Manpower har intervjuat 33 000 arbetsgivare i 23 länder, bland annat om varför de inte anställer fler. Av de svenska arbetsgivarna, 754 stycken, svarade en tredjedel (29 procent) att det är svårt att hitta arbetssökande med rätt kompetens. I Sverige är det störst brist på bra byggnadsarbetare, därnäst saknas kunniga kockar och annan restaurangpersonal.

Men det är fler arbetsgivare än de svenska som letar efter bra hotell- och restaurangpersonal. Matländer som Italien och Spanien har också kock på högt upp listan. Nästan alla europeiska länder har något av hotell- och restaurangbranschens yrken bland de 10 det är brist på.
Bara Holland och Norge verkar ha tillräckligt med kompetent personal.

Här är det brist på branschproffs
Siffrorna inom parentes anger hur högt yrket ligger på listan över bristyrken.
? Tyskland: hotell- och restaurangpersonal (5)
? Irland: kockar, kokerskor (3)
? Belgien: hotell- och restaurangpersonal (6), kockar (7)
? Frankrike: hotell- och restaurangpersonal (2), kockar (4)
? Italien: kockar (2), städpersonal (7)
? Sverige: kockar (2)
? Schweiz: hotell- och restaurangpersonal (4)
? Spanien: hotell- och restaurangpersonal (3), kockar (4)
? Storbritannien: kockar (6), hotell- och restaurangpersonal (7), städare (9)

Resten av världen:
? Kanada: kockar (7)
? Mexico: receptionister (10)
? Australien: receptionister (8)
? Kina: hotell- och restaurangpersonal (9), receptionister (10)
? New Zealand: receptionister (11)

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här