Nyheter Konkurs
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschen skonad från konkursvåg

Under våren har antalet företagskonkurser stadigt ökat i Sverige. Men i hotell- och restaurangbranschen är trenden en helt annan. Hittills i år har antalet branschkonkurser sjunkit med 20 procent.

Publicerad 5 juni 2013

Många företag har haft det tufft under våren. Bara under maj gick nästan 700 svenska företag omkull, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Hotell- och restaurangbranschen hör till dem som klarat sig allra bäst. Hittills i år har 163 hotell och restauranger gått i konkurs, vilket är 20 procent färre än under samma period förra året. Det kan jämföras med byggindustrin där konkurserna i stället ökade med 17 procent under samma tid, liksom detaljhandeln där de steg med 13 procent. Handels siffror förbättrades dock något under maj, vilken kan tyda på att läget är på väg att stabiliseras, säger Roland Sigbladh som är marknadschef på UC.
– Försäljningen inom detaljhandeln är en indikator på hushållens benägenhet att konsumera, och den senaste konkursstatistiken antyder en möjlig ljusning på marknaden. Men framför allt är det hotell- och restaurangnäringen som utgör ett positivt undantag och som under en längre tid har redovisat ett sjunkande konkursantal.

Även senaste Restaurangindex, som tas fram av bland andra Visita och SCB, visar att branschen har flyt. I april ökade restaurangernas försäljning med 4,2 procent sett till volym. Fortfarande är det kaféer och konditorier som ökar mest, 7,6 procent i april.   

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här