Hotell- och restauranganställda mår allt bättre på jobbet, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport. Det trots att branschens arbetsgivare är dåliga på att rätta till problem i arbetsmiljön.
Andelen svenskar som får ont av sitt jobb har minskat något de senaste åren, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det gäller även i hotell- och restaurangbranschen. Såväl kockar, restaurangbiträden och serveringspersonal som bartendrar och hotellstädare mår bättre, enligt undersökningen.
Men fortfarande rapporterar branschens anställda fler besvär än många andra yrkesgrupper. Till exempel har nästan var tredje kvinnlig kock och var fjärde servitris upplevt arbetsrelaterad smärta under det senaste året. Då är inte arbetsolyckor inräknade. De vanligaste orsakerna är påfrestande arbetsställningar och tunga manuella arbetsuppgifter.
De intervjuade med besvär har också fått frågan om deras arbetsgivare gjort något för att förbättra arbetssituationen. Här får hotell- och restaurangarbetsgivarna klart underkänt. Bara ungefär var sjunde branschman säger att åtgärder har vidtagits på deras arbetsplats. Det kan jämföras med nästan var tredje man inom handeln eller hälften av de manliga information- och kommunikationsanställda.
Fakta: Undersökningen
Arbetsmiljöverkets rapport ”Arbetsorsakade besvär 2010” bygger på intervjuer som SCB gjort med cirka 20 000 personer.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.