Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Billigt att sparka blivande mamma

Servitrisen Susanna Hellberg var gravid. Därför blev hon uppsagd när krogen bytte ägare. Dagen efter sades också kocken Johan Spiik upp. Motiveringen var att han hade för hög lön, 100 kronor i timmen.

Publicerad 19 december 2001

Susanna Hellberg och Johan Spiik har skrivit på en förlikning om skadestånd på 35 000 kronor var. Men varken Susanna eller Johan är nöjda.
– Det här täcker bara det jag har rätt till. Inte en krona i skadestånd, säger Susanna Hellberg.
– Krögaren hotade med konkurs och då hade vi fått ännu mindre i ersättning.
Tillståndsmyndigheten säger att småföretagare kan göra så här. De kan sedan starta nytt bolag med en annan som ägare, säger hon.

Susanna Hellberg, 29 år, hade arbetat som servitris på Cheers Pub och Restaurang i Göteborg sedan 1997. För ett år sedan blev hon uppsagd med omedelbar verkan. Hon skulle snart vara mammaledig och den nye ägaren hävdade att han hade rätt att säga upp vem han ville.
Susanna hade längst anställningstid av de anställda. Hon yrkade i tingsrätten på 35 000 kronor i förlorad inkomst plus semesterersättning samt 200 000 i skadestånd för brott mot jämställdhetslagen.

Johan Spiik hade arbetat heltid som kock i ett år. Han yrkade på
13 928 för förlorad lön och semesterersättning, samt ett skadestånd på
120 000 kronor. Båda är medlemmar i Hotell- och restaurangfacket, vilket var tur för dem. Förlikningsavtalet säger nämligen att var och en ska betala sina rättegångskostnader. Facket betalar Johans och Susannas kostnader.

Skadeståndet är för lågt, tycker också Anneli Anderbjörk på LO-TCO Rättsskydd i Stockholm. Hon har varit deras ombud.
– Arbetsgivaren har kommit lindrigt undan, säger Anneli Anderbjörk.
Susanna tänker börja plugga efter mammaledigheten. Johan har skaffat sig ett nytt kockjobb.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här