Nyheter EKONOMI

Bättre än väntat för HRF

Hotell- och restaurangfackets ekonomi gick bättre än väntat 2017. Ändå krävdes försäljning av aktier för att undvika att gå back.

Publicerad 19 mars 2018
Bättre än väntat för HRF
HRF:s ekonomi är beroende av hur börsen går. Foto: Teerawut Masawat/Mostphotos

Det gick bättre för Hotell- och restaurangfackets ekonomi 2017, både jämfört med 2016 och med den prognos som gjordes i början av året.
– Vi fick mer intäkter samtidigt som vi jobbade hårt på att sänka kostnaderna, säger Mikael Victor, ekonomichef på HRF.

Intäkterna för 2017 låg på 141 miljoner, vilket är nästan fem miljoner mer än 2016. Detta beror på att medlemsavgifterna höjts och att intäkterna från HRF:s hängavtal blev högre än året innan.

Så här används medlemmarnas pengar

Om HRF:s intäkt var en hundralapp skulle pengarna 2017 ha fördelats ungefär så här:

  • Personal: 42 kronor
  • Medlemsförsäkring: 13 kronor
  • Lokaler: 9 kronor
  • IT/telefoni: 6 kronor
  • Avgifter och anslag: 6 kronor
  • Studier: 1 krona
  • Övrigt: 23 kronor

Hotellrevyns intäkter blev 110 000 kronor lägre än beräknat i budgeten för 2017, på grund av minskade annonsintäkter.

HRF:s kostnader under 2017 sänktes med 10 miljoner jämfört med förra året. En viktig anledning är att kostnaderna för HRF:s pensionsstiftelse hos Folksam blev lägre.
– Ju bättre avkastning fonden får, desto mindre måste vi som förbund gå in och betala.

Mikael Victor
Mikael Victor. Foto: Jann Lipka/HRF

HRF har dessutom gjort en rad besparingar under 2017, inom ramen för en utredning av ekonomin som förbundets styrelse tagit initiativ till.
– Där har vi lyft på alla stenar för att se vad vi kan spara in på. Det rör sig bland annat om omförhandlingar av avtal på IT-sidan.

Andra exempel på besparingar är centrala upphandlingar av kontorsmateriel och att trycksaker samlats i en webbshop i stället för att tryckas upp på förhand.

Men ökade intäkter, sänkta kostnader och besparingar räckte inte. Förbundet var ändå tvunget att använda pengar från sitt aktiekapital för att slippa ett minus i slutresultatet. Utan aktieförsäljningar hade HRF gått back 13 miljoner.
– Vi ville ha ett resultat i balans och trodde att vi behövde 40 miljoner kronor. I maj hade vi aktier som var högre värderade än vad vi hade köpt dem för. Då sålde vi dem och köpte tillbaka dem igen.

5 fakta från HRF:s årsredovisning 2017

  1. Medlemsintäkter: 110 miljoner
  2. Personalkostnader:  -65,5 miljoner
  3. Fackliga verksamhetens resultat: -13 miljoner
  4. Resultat från finansiella investeringar: 41 miljoner
  5. Årets resultat: 20 miljoner

Vinsten som gjordes vid försäljningen kunde då räknas in i budgeten. Att resultatet till sist hamnade på 20 miljoner plus berodde på att kostnaderna minskat och intäkterna ökat jämfört med vad HRF trodde i början av året.

Att använda börsvinster och sparat kapital för att få ekonomin i balans håller dock inte i längden, påpekar Mikael Victor.
– Om man hela tiden går minus urholkas det egna kapitalet.

HRF kommer att fortsätta sitt arbete med att få ekonomin i balans.
– Vi ser över hur vi ska kunna öka intäkterna samtidigt som vi har så låga kostnader som möjligt utan att det påverkar medlemsnyttan, säger Mikael Victor.

 

 

Nyheter tävling

Pizza-SM avgjordes på branschmässa

Det var en hård kamp om finalplatserna i Pizza-SM som avgjordes på den stora branschmässan Gastro Nord i Älvsjö. En av de tävlande var Edi Velaj, kock på Scandic Anglais och Jamie's Italian i Stockholm.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
Pizza-SM avgjordes på branschmässa
Pizzabagaren och kocken Edi Velaj från Stockholm tävlade i Pizza-SM. Foto: Anna Hjorth

Kocken och HRF:aren Edi Velaj har jobbat med pizza och pasta i fem och ett halvt år. Men Pizza-SM var hans första officiella tävling.
– Vi tävlade på jobbet och jag vann med min pizza. Jag kallar den ”Il chef” och det betyder att det är kockens pizza.

Berätta om din pizza!
– Det är en speciell deg. Jag använder väldigt lite jäst, bara två gram per kilo vetemjöl. Den är kalljäst och får vila i kylskåpet i 72 timmar innan jag tar ut den. Då är den perfekt! Degen är viktig i pizzan, men här är det många som inte kan göra en äkta napolitansk pizzadeg.

Vad har du mer för ingredienser?
– Jag älskar italienska råvaror och smaker. Så jag har burrataost, havssalt, semitorkade körsbärstomater, krasse, svartpeppar och griskind på pizzan. Det smakar jättegott. Tyvärr blev min tävlingspizza lite bränd under, för jag har inte jobbat med den här ugnen tidigare.

Hur var det att tävla?
– Det var stressigt! Jag har inte tränat något särskilt, det har inte funnits tid till det för jag har jobbat. Det var annorlunda att tävla mot att jobba i det vanliga köket, för det är så mycket folk här. Men det var roligt.

Nu vann du inte – skulle du vilja tävla igen?
– Ja, jag vill försöka nästa år igen! Jag vet att många gillar min pizza. Den har funnits på menyn på Jamie’s i en månad som en specialpizza och det har gått jättebra.

Segrare i Pizza-SM blev Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå.

Nyheter stämning

HRF stämmer i AD för utebliven ob

I ett och ett halvt år arbetade diskaren helg på Malmö-restaurangen, helt utan ob-ersättning. Nu stämmer HRF arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
HRF stämmer i AD för utebliven ob
Diskaren jobbade varannan helg i ett och ett halvt år, utan att få ob-tillägg. Foto: Istockphoto

Under ett och ett halvt år arbetade HRF-medlemmen som städare och diskare på en restaurang i Malmö. I tjänsten ingick arbete varannan helg, men för detta fick diskaren aldrig någon ob-ersättning. När Hotell- och restaurangfacket uppmärksammande arbetsgivaren på detta menade denne att ob-ersättningen hade förhandlats bort.
– De menade att de hade någon form av arbetstidsförkortning i stället för ob. Men det fanns för det första inga dokument som visade på detta, och för det andra kan man inte göra så. Man kan helt enkelt inte ta bort ob-tillägget, säger Emil Bäckström, ansvarig ombudsman på HRF.

Medlemmen har även fått för lite semesterersättning, menar Hotell- och restaurangfacket. Facket stämmer nu därför arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för både kollektivavtalsbrott och brott mot semesterlagen. Sammanlagt kräver facket nästan 11 000 kronor i uteblivet ob-tillägg och semesterersättning. Dessutom vill HRF att medlemmen och förbundet ska få vardera 100 000 kronor i skadestånd.

Nyheter förbundet

HRF testar nya grepp mot medlemstapp

Hotell- och restaurangfacket fortsätter att förlora medlemmar. Sedan årsskiftet har man minskat med över 800 personer. Nu provar förbundet nya grepp för att vända trenden.

Publicerad 25 april 2018 Kommentera
HRF testar nya grepp mot medlemstapp
När HRF fyller 100 år bjuder man nya medlemmar på den första 100-lappen i medlemsavgift. Foto: Mostphotos

I slutet av mars hade Hotell- och restaurangfacket 29 791 medlemmar. Det är ungefär 800 färre än i början av 2018. Tittar man längre bakåt i tiden så är minskningen ännu större. I början av 2016 hade HRF över 31 000 medlemmar. Men förbundet är inte i kris, säger Pim van Dorpel, vice ordförande.
– Nej, men det är synnerligen allvarligt. Vi är väldigt oroade över att vi fortsätter att backa. Vi håller på att analysera orsakerna till det nu. Sedan måste den nya förbundsstyrelsen ta tag i frågan direkt efter kongressen, säger han.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En orsak till medlemstappet kan vara den snabba omsättningen av personal i branschen, menar Pim van Dorpel. Den avspeglas också i en snabb omsättning av medlemmar i facket. I mars registrerades till exempel 655 nya medlemmar. Samma månad valde 554 att gå ur och nära 200 togs bort eftersom de inte betalat avgiften.
– Många hinner knappt gå in i HRF innan de byter bransch och förbund. En annan orsak är högkonjunkturen. Det är extremt lätt att få jobb i branschen, så många tycker inte att de behöver tryggheten som medlemskapet innebär.

Men Pim van Dorpel tycker också att förbundet måste se på sin egen verksamhet med kritiska ögon. Han berättar bland annat att en medlemsundersökning är på gång.
– Vi måste fundera på om vi är tillräckligt attraktiva för dem som skulle kunna vara våra medlemmar. Vi har till exempel inte någon inkomstförsäkring, vilket konkurrerande förbund har. Kanske hade det sett annorlunda ut om vi också hade kunnat erbjuda det, säger han.

En del andra förbund har gratis medlemsavgift den första tiden. Nu ska Hotell- och restaurangfacket också testa det. I maj fyller förbundet 100 år och firar med att bjuda nya medlemmar på den 100-lapp som det annars kostar första månaden.
– Det blir en testballong för att se om det har någon effekt, särskilt när de nya ska börja betala som vanliga medlemmar. Men det är också ett sätt att uppmärksamma att vi fyller 100 år och en möjlighet att exponera våra frågor, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
134
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.