Nyheter arbetsskor

Bakslag för facket om skyddsskor

Det blir ingen ny regel om att arbetsgivaren ska stå för arbetsskor som minskar risken för belastningsbesvär. Det har Arbetsmiljöverket kommit fram till efter att ha utrett saken.

Publicerad 11 oktober 2022
Bakslag för facket om skyddsskor
Det finns många yrkesgrupper som står stora delar av arbetsdagen. HRF hoppades på en rekommendation om ergonomiska skor, men Arbetsmiljöverket säger nej. Foto: Istockphoto

Anställda som behöver stå och gå en stor del av arbetsdagen riskerar att få problem i rygg, höfter, knän, ben och fötter.
Besvären är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning och till att man inte orkar jobba fram till pension. I somras gav därför regeringen i uppdrag till Arbetsmiljöverket att se över om rätt sorts arbetsskor skulle kunna förebygga belastningsbesvär.

Hotell- och restaurangfacket hoppades att det skulle leda till en rekommendation om att ändamålsenliga skor skulle räknas som skyddsskor och bekostas av arbetsgivaren.
Men någon sådan blir det inte. Anledningen till det är främst att endast skor inte tar bort risken för belastningsbesvär.
Det behövs en kombination av åtgärder, som dämpande mattor, lämpligt utformade skor och skoinlägg. Och inte ens då försvinner risken helt.

Det handlar även om hur länge och hur ofta de som jobbar står och går, betonar Arbetsmiljöverket.
Arbetet behöver organiseras så att de anställda kan ta paus och få återhämtning under dagen. Hotellreceptionister och serveringspersonal som för tillfället inte har gäster ska ges möjlighet att sitta ner.

Arbetsmiljöverket menar även att det skulle vara problematiskt att formulera ett tydligt krav på skor som skyddar mot belastningsskador i en föreskrift. Graden av belastning beror på både underlaget och arbetstagarens fysiska egenskaper, som till exempel vikt.

Vår erfarenhet är att det är svårt att få igenom organisationsförändringar

Kent Johansson, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på HRF, håller med om att det behövs flera olika åtgärder. Men han hade gärna sett att ändamålsenliga skor räknades som skyddsskor.
­ – Vi är en bransch där man går och står mycket, i städ, servering, kök och reception. Vår erfarenhet är att det är svårt att få igenom organisationsförändringar.

Stående arbete

Att återkommande stå mer än 40 minuter utan avbrott innebär en ökad risk för besvär i ländrygg, höft, knän, ben och fötter. Källa: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket påpekar att lämpliga skor ändå kan vara en av åtgärderna för att förebygga belastningsbesvär. Arbetsmarknadens parter kan dessutom välja att sluta överenskommelser om att anställda ska få lämpligt utformade arbetsskor.

Sådana överenskommelser tror inte Kent Johansson på.
– Vi har redan inskrivet i kollektivavtalet att behovet av säkra skor ska utredas. Det är trots det svårt att få igenom skor, även där det har skett olyckor på grund av halka eller där anställda fått brännskador av het frityrolja.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här