Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtalet om säsongsjobb klart

Hotell- och restaurangbranschen blev först ut med avtal för säsongsanställda. - Det är ett jättebra avtal och parterna hade inga problem att komma överens, säger HRF-ordföranden Ella Niia.

Publicerad 4 september 2006

Den 1 juli 2007 börjar ändringarna i Lagen om anställningsskydd att gälla. Lagändringarna innebär att det inte längre går att anställa för viss tid. Den nya lagen tillåter dock att fack och arbetsgivare förhandlar fram egna lösningar.

Det har Hotell- och restaurangfacket, HRF, och arbetsgivarna i SHR gjort. Parterna har kommit överens om att arbetsgivare har rätt att anställa personal för viss säsong. Överenskommelsen gäller för företag som bara bedriver sin verksamhet under en viss säsong, eller företag som utökar eller förändrar sin verksamhet under viss säsong.
Avtalet träder i kraft 1 juli 2007.

– För vår bransch är det nödvändigt att kunna anställa för viss tid. Därför måste vi träffa ett kollektivavtal som reglerar detta när Las ändras. Här hade vi och arbetsgivarna redan från början en total samsyn, säger HRF:s ordförande Ella Niia.

Många företag inom Hotell- och restaurangbranschen är renodlade säsongsföretag som har helt stängt under delar av året. Sådana exempel är skidanläggningar i fjällen, som bara har öppet under vintersäsongen, medan nöjesfält och uteserveringar är öppna enbart på sommaren.

– Genom det här avtalet vill vi skapa förutsättningar för människor att försörja sig även på orter där det nu inte finns heltidsjobb året runt. Vi hoppas att det på sikt går att utöka säsongerna så att det blir anställningar året runt, säger HRF:s andre ordförande Per Persson.
Han framhåller här löftena om mer pengar till marknadsföring av Sverige i utlandet som kan öka antalet besökare med andra semesterperioder.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här