Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtalet klart — HRF och SHR accepterade slutbud i dag

HRF och SHR har idag enats om ett nytt avtal. I dag träffade bägge parter medlarna från Medlingsinstitutet. De fick då ta emot ett slutbud som endast kunde förkastas eller antas i sin helhet. Under eftermiddagen lämnade bägge besked till medlarna om att de antog budet.

Publicerad 4 maj 2007

Avtalet mellan HRF och arbetsgivarna, SHR blev klart idag. Det står klart sedan bägge parter tackat ja till ett slutbud från medlarna. Därmed dras också HRF:s strejkvarsel tillbaka.

I dag träffades parterna för första gången sedan förra torsdagen. De fick då ta emot ett slutbud som endast kunde förkastas eller antas i sin helhet.

Under eftermiddagen beslutade både HRF och SHR att anta budet. Det betyder att avtalet i praktiken är klart även om det formella beslutet tas av HRF:s förbundsstyrelse nästa vecka. Enligt stadgarna är det nämligen styrelsen som antar ett nytt kollektivavtal. Förbundsstyrelsen kommer därför att hålla ett extra styrelsemöte på måndag.

– Vi har fått ett avtal som delegationen har beslutat sig för att anta. Med beaktande av de allmänna villkoren och nivåerna i slutbudet har delegationen beslutat sig för att säga ja till avtalet, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Slutbudet innebär 850 kronor i lönepåslag år ett, 825 kronor år två och 800 kronor under det tredje och sista året. Det innebär totalt 2475 kronor under avtalsperioden.

– På tre år innebär det 960 kronor mindre än det slutbud vi fick förra torsdagen. Men budet ligger 40 kronor över det som Handels har fått. Vi känner att vi har fått ett bra avtal, säger Ella Niia.

Det nya avtalet gäller från den första maj i år till sista april 2010. Några viktiga punkter är avtalspensionerna som höjs så att de motsvarar de som tjänstemännen har. Dessutom ska fler anställda ha stärkt rätt till månadslön. Hälften av lönerna efter lokala förhandlingar kommer också att fördelas individuellt.

Den som har tidsbegränsad extraanställning får med det nya avtalet större möjlighet till en tryggare anställning och deltidsarbetande ska i högre utsträckning kunna öka sin arbetstid.

När det gäller dygnsvilan ska den i ju med det nya avtalet vara minst 11 timmar och utöver detta ska det vara minst sex timmar mellan varje arbetspass. Anställda ska inte heller behöva ange orsak till sjukdom i sjukintyg.

Läs mer:
Fler artiklar om avtalsrörelsen här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här