Nyheter AVTAL 2025

”Att mertid ska räknas som övertid är superbra”

HRF-medlemmarna Charlie Blomgren, Lianna Rosenqvist och Marie Åsberg tycker till om HRF:s och Visitas nya kollektivavtal.

Publicerad 7 april 2025
”Att mertid ska räknas som övertid är superbra”
Charlie Blomgren, Lianna Rosenqvist och Marie Åsberg om nya Gröna riksavtalet som förhandlades fram i helgen. Foto: Pernilla Ahlsén, Privat, Anna-Lena Lundqvist

I helgen kom Hotell- och restaurangfacket och Visita överens om ett nytt kollektivavtal. Gröna riksavtalet är branschens största och gäller på många hotell och restauranger.

Vad tycker HRF-medlemmarna om nya kollektivavtalet?
Vi kollade läget med tre fackligt aktiva.

Charlie Blomgren
Charlie Blomgren. Foto: Pernilla Ahlsén

”Tror det blev så bra det kunde bli”

Charlie Blomgren, restaurangbiträde, Nyköping:

– Spontant tycker jag att man har gjort ett bra jobb. Vi verkar inte ha backat på så hemskt mycket. Jag tror det blev så bra det kunde bli.

Vad är det bästa med nya avtalet?
– Det är ju alltid kul med löneförhöjningar, men jag är nog mest nöjd med att vi pushat på det här med diskriminering av deltidsanställda. Nu blir det svårare för arbetsgivare att hålla kvar folk i den typen av anställningar.

Är det något du saknar?
– Jag tror inte det, men jag har inte hunnit läsa igenom ordentligt. Jag är rätt nöjd med det vi fått igenom.

Superbra att mertid ska räknas som övertid

Lianna Rosenqvist
Lianna Rosenqvist. Foto: Privat

Lianna Rosenqvist, servitris, Stockholm:

Vad tycker du är bra med nya avtalet?
– Jag tycker att det här med att mertid ska räknas som övertid är superbra. Jag känner till massor som har kontrakt på 20–50 procent men jobbar mycket mer. Så det här är verkligen något som är relevant för vår bransch.

– Lönen blev väl helt okej, med tanke på att man inte brukar få mer än 75 procent av det som yrkades.

Något som du saknar?
– Jag kan fortfarande sakna att det inte finns med åtminstone en obligatoriskt ledig lördag. Hoppas att det här med att studenter kan jobba fler helger kan göra att behovet av ledigt söndag–måndag minskar.

Marie Åsberg. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Bra att jobb på julafton ger extra

Marie Åsberg, husfru och städerska, Kungsbacka:

– Det är alltid positivt att få till ett avtal, så vi har något att förhålla oss till.

Vad är bäst i nya avtalet?
– Jag tycker att det är bra att man fått till det här med röda dagar, att jobb på jul- och nyårsafton kan ge något extra, om det är på en lördag eller söndag. Det är så många i branschen som jobbar då. Det är ju en helg när man egentligen vill vara med familj och vänner.

Finns det något du saknar?
– Jag hoppades att det skulle komma fler steg i lönetrappan. Jag har varit på mitt jobb i 25 år, och det finns nya som kommer in på nästan samma lön som jag. Många kommer in och ut snabbt i mitt jobb, men så finns det såna som jag, som är riktiga trotjänare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här