Arbetsgivaren betalar inte rätt lön och ersättningar. Det kan förstöra tillvaron för en anställd som jobbar i Sverige med arbetstillstånd.
Vissa dagar känner jag mig maktlös. Till exempel när vi på Hotellrevyn blir kontaktade av HRF:are med arbetstillstånd som hoppas på att få stanna i Sverige. En del tror att en artikel i tidningen kan vara en lösning.
Då känns det både futtigt och cyniskt att försöka förklara att vi inte kan hjälpa till, att vi inte har möjlighet påverka just hens situation.
För en del handlar det om att tvingas resa tillbaka till ett liv i fattigdom utan framtidshopp. Och det enda som finns i deras ögon och röster är desperation och uppgivenhet.
Att jobba och leva i Sverige med arbetstillstånd är att vara helt i händerna på sin arbetsgivare. För många funkar det säkert bra, men det finns otaliga exempel på motsatsen.
När arbetsgivaren betalar för lite lön, slarvar med (eller struntar i) semesterersättningen, inte bryr sig om kollektivavtal eller lagar och faktiskt bara utnyttjar personalens svaga position. Då är det den anställda som får betala. Priset är högt – det kan kosta både arbetstillstånd och möjlighet att söka uppehållstillstånd.
Vem vågar protestera mot oschysta arbetsgivare?
Annas tre i topp
- Reflexväst. Trodde aldrig jag skulle vilja ha en sådan, men för en cyklist i höstmörkret är det en billig livförsäkring.
- Dubbdäck. Det knastrar och låter konstigt om cykelhjulen när jag rullar fram, men vilket grepp på asfalten!
- Fårskinnsöverdrag. Till cykelsadeln. Jag börjar inse att vintercykling kan utvecklas till en riktig materialsport …
Vem vågar protestera mot oschysta arbetsgivare, när man inte bara riskerar att bli av med jobbet utan också rätten att vara i Sverige? Och vem vågar kontakta facket?
Kanske finns det ändå ett litet hopp för framtiden. Det hjälper inte dem som redan har råkat illa ut. Men det pågår ett arbete med att förändra lagar och regler för att stärka migrantarbetares ställning. Det är bra. Men det krävs mer för att fler i hotell- och restaurangbranschen ska slippa att bli utnyttjade. Oavsett var man kommer ifrån.