Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Varje gäst är unik, precis som du!

En gäst kommer gärna tillbaka till ett ställe där de anställda är lyhörda för just hans eller hennes behov. För den som har ett funktionshinder är personalens bemötandet extra viktigt.

Publicerad 16 november 2010

Den kvinnliga gästen besöker en lunchrestaurang i södra Stockholm tillsammans med sin sambo. Det som skulle bli en trevlig lunch slutar dock med att kvinnan blir avvisad från restaurangen eftersom hon anses vara berusad. Trots att hon påpekat att hon har en neurologisk sjukdom som gör hennes gång vinglig, anser servitören att hon är för berusad för att få vara kvar i lokalen.
Kvinnan anmälde sedan händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO. Hon hade inte druckit alkohol, utan har sjukdomen multipel skleros, MS, något som hon också försökt påtala för dem som jobbade på restaurangen.
Exemplet i fråga är hämtat från verkligheten och visar att okunskapen i bemötande av funktionshindrade gäster ibland är stor.

Och det är kanske inte alltid så lätt att veta hur man på bästa sätt ska ta hand om en gäst med en funktionsnedsättning. Men kunskap gör den anställde säkrare i sitt bemötande.
Få vet exempelvis att ett av de vanligaste funktions­hindren är hörselnedsättningar av olika slag. Att tala långsamt och tydligt och att röra på läpparna gör dock att en gäst med hörselnedsättning har större chans att höra vad du säger.
I det här numret träffar vi den rullstolsbundna sommelieren Charlotte. Hon tycker att hennes eget funktionshinder har hjälpt henne i arbetet med att bättre förstå hur hon ska bemöta andra gäster. Till exempel är det inte självklart att alla som sitter i rullstol vill sitta kvar där när de äter, menar hon. I stället kanske de vill flytta över till en vanlig stol.

För Charlotte och många med henne, är det en självklarhet att utgå från varje gästs unika behov.
Att hälsa på alla i ett sällskap och att vända sig till den man talar med även om personen är blind eller synskadad är viktigt. Synskadade gäster känner om du vänder dig till dem när du pratar. Ofta tränar funktionshindrade nämligen upp andra sinnen för att kompensera att de till exempel ser eller hör dåligt. Det gör också att de uppfattar om du ser på dem när du tar upp deras beställning.
Oavsett vilka du möter i ditt arbete som frukostvärdinna, servitör eller receptionist är ditt bemötande viktigt. En gäst kommer gärna tillbaka till det hotell eller den restaurang vars anställda är lyhörda för just hans eller hennes behov.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här