Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

TV-kocken lever farligt

Publicerad 1 april 2003

De svenska kockarna lever farligt. Åtminstone          om de befinner sig i mediabranschen, figurerar i TV och så. Även om arbetsmarknaden fortfarande verkar god för TV-kockar finns stora risker. Kåren kan nämligen utplåna sig själv.
Så snart man sätter på burken står där en kock, oftast en vit man i yngre medelåldern med en svag antydan till kagge och korrekt stil. Det senaste året har nästan varenda mys- och soffprogram en matlagare med i rutan. Endast ekonomi- och sportredaktörerna har ännu inte förstått matens värde och betydelse.
Detta eviga kockande i etermediet har gjort att man gäspar så fort man ser en karl i kockhatt, och så slår man över till en annan kanal. För vem orkar se skålar med färdigskurna morötter i exakt lika stora bitar varje dag? Eller vilka har möjlighet att förverkliga det där krångliga receptet med importerade franska duvor, argentinska bifftomater och handplockat vildris från Vietnam? Och portionerna sedan! Vad tror dom? Inte lägger matglada människor ner så mycket energi, tid och pengar på så små portioner om man ändå måste gå till korvmojjen efteråt.

Skärpning, TV-kockar! Det är dags att släppa       loss lite. Spana in de brittiska kollegerna. Först var det Floyd som stod mitt på torget och lagade stora grytor över öppen eld med spännande mat samtidigt som han gärna tog ett glas vin och pratade hela tiden. Nu kan vi följa ?Den nakna kocken? som är en ung kille med ett passionerat förhållande till mat. Han har gärna på sig en sportig tröja när han hänger sig åt matlagningens fröjder. ?Att baka bröd är som att förföra en kvinna, det krävs både finkänslighet och krafttag?, sa han. ?Och rätter som skapar lite disk får pluspoäng.?
Så mycket roligare det är att titta. Och så mycket mer inspirerande. Efter kvällens avsnitt står sambon redan och vispar aioli med mandel i. Själv ska jag baka hans långpannebröd med rosmarin, vitlök, salt och olja redan imorgon. Programmet sätter igång en i stället för att söva ner en.

För att kockarna ska få behålla sina jobb i TV       måste de fortbildas och omskolas. De måste gnugga sina sinnen och skapa bildmässiga upplevelser som smakar, luktar och låter.
Börsredaktören på ekonominyheterna kan lägga in inslag om innehållet i placerarnas och klipparnas små matlådor som skymtar mellan dataskärmar och telefoner.
Och hur är det egentligen, Christer Ulfbåge, kan man dopa sig med mat?
Till sist en uppmaning till alla TV-bossar: Vidga era vyer när ni botaniserar i kockdjungeln. Den bästa TV-kocken kan vara en apa. It?s showtime, folks!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här