Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Glöm pensionsvalet ? det är passionsvalet som gäller

Publicerad 27 mars 2003

Glöm allt du hört om pensionsvalet. Stryk ordet tillväxt ur din vokabulär. Och framför allt, kasta bort blanketten som uppmanar dig att välja fond för din premiereserv. Allt var ett misstag, ett tryckfel som fortplantade sig och spred sig som en farsot över det skälvande landet Sverige. Tänk vad två bokstäver kan ställa till med. Stryk ?en? och ersätt med ?as? och du får ett passionsval i stället. Du ska nu fundera över dina framtida passioner.
I telefonkatalogen hittar du Premiepassionsmyndigheten. Genom att knappa in ditt personnummer på deras talsvar får du snabbt veta vad du har för passionsreserv. Ju lägre summa, desto färre passioner och vice versa. Orättvist? Inte alls. Låt mig förklara. Har du en hög poäng, har du helt enkelt inte haft någon tid för passioner och ska få chansen att uppleva några sådana. Har du en låg poäng, är det mycket möjligt att du redan premierat passioner. Det är dock ytterst få som lyckats tömma hela sin reserv innan de fyllt 65 år.

Rådgivare och analytiker i den här frågan ska betraktas med skepsis. Det säger såväl handelsministrar som riksbankschefer. Alltså får ni ta mina rekommendationer med en rejäl nypa socker. Mitt råd är att de med hög poäng kan välja passioner med låga risker. Där finns en hel del godbitar, exempelvis italiensk matlagning, röda bourgogneviner, romanser med japaner och fotmassage. Följaktligen är rådet till lågpoängare att välja riktiga högriskare: amerikansk kosthållning, vodkadrinkar, sex med brittisk adel och head-banging. Det vill säga stor utdelning under kort tid.
Så kommer vi till den svåra frågan om efterlevandeskyddet. Alla når inte passionsåldern. En del vill garantera att passionerna tillkommer barnen eller den äkta hälften i händelse av dödsfall. Då är det bara att trycka stjärna på knapptelefonen. Andra vill förvissa sig om att den snipiga postkassörskan eller den fete bankdirektören inte ska få ta del av deras passionspoäng. De ska ringa Länsförsäkringar som har metoder och medel för att göra just feta, fula och griniga människor passionslösa i all evighet. Amen.

Du kanske tillhör dem som inte vill välja utan hellre låter slumpen styra ditt liv. Grattis! Då gör du ingenting. Då tar sjunde apfonden hand om dina passionspoäng. Vandelsminister Leif Pagrotsky och riskbankschefen Urban Bäckström har själva åkt till djungeln för att välja ut de apor som sköter passionsplaceringarna där. Samtliga apor har bevisligen uppfyllt huvudkravet ? den oerhört viktiga egenskapen för rådgivare och analytiker ? ett renodlat flockbeteende. Lycka till!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.