Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sista natten med rökgänget

Det var några år sen jag var i New York. Då hade de hunnit genomföra rökförbud.

Publicerad 29 juni 2004

I sommar blir det sista natten med gänget. På krogen vill säga. Ty nästa sommar startar rökförbudet i känd amerikansk stil.
Jag menar Nordamerika.
Det var några år sen jag var i New York. Då hade de hunnit genomföra rökförbud på krogen.
En märklig känsla. Jag bodde på ett fint hotell som luktade sjukhus. Att rökare skulle förlora sitt luktsinne är nonsens.
Jag kom in i lobbyn. Den var enorm. Det var rökförbud. Det var en pina. Hur mycket vackra blommor och smaklösa sammetsmattor de än prytt denna lobby med.
På mitt rum fick jag röka för de hade rum för rökare, några stycken såna rum. Sen hade jag baren.
Det var innan de hunnit införa rökförbud även på barerna.
Så många hamburgare har jag inte ätit under ett helt liv. Det är den mat som serveras på en amerikansk bar.
Men vad kan man begära? Menyn var begränsad utom när det gällde drinklistan.

Nån enstaka gång gick jag in matsalen. Den hade utsikt över Central Park och var vacker. Det var glest mellan borden och smakfullt. Men ingenting för mig. Det luktade sjukhus. Man skulle tro att det luktar mat, åtminstone. Om man är på en krog som har rökförbud. Men då har man inte tänkt på luftkonditioneringen.
Jag stod och sniffade i dörren och såg ut över den vackra parken och kände att det inte var en krog.
Det var en sista anhalt för dem som snart skulle dö. Det var luktfritt, exklusivt. De som skulle dö var rika. Det märktes tydligt.

Till slut hittade jag en fransk krog på andra avenyn. Deras restaurang var minimal och allt utrymme upptogs av baren. Som hade en meny som var lång och innehöll fransk mat.
Det var några få veckor i New York. Alla möten var på den franska krogen. Allt umgänge. Visserligen hade jag en lista med mig med krogar där man fick röka men den stämde inte.
Det var kul, folk rökte svart tobak. De drack franska viner. Vi åt tupp i vin. Rena larvet att kalla denna rätt för coq au vin.
Sen var det ajö till USA. Och aldrig mer, tänkte jag. Det stod inte på förrän de införde rökförbud även på barerna. Följden blev att rökarna köpte ett glas öl och gick ut på gatan och rökte och drack sin öl.
Då kom vanliga hederliga fotgängare.
Men de kom inte fram för alla drack öl och rökte.
Så rökarna fick på pälsen.
De åkte väl hem eller hoppade från färjan som går till Frihetsgudinnan. Själv såg jag herrar som inte gick av för hackor. De hade kamelhårsulstrar och de gick omkring på femte avenyn och rökte cigarr. Medan det snöade.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.