Så lyckades vi få skobidrag
Säröhus HRF-klubb har fått igenom ett skobidrag. Foto: Jonas Bilberg, Privat
Debatt ARBETSSKOR

Så lyckades vi få skobidrag

Ett plus ett är inte lika med skobidrag! Säröhus fackliga klubbordförande Marie Åsberg berättar om hur hon fick igenom ett skobidrag till all fast personal – oavsett sysselsättningsgrad och yrkeskategori.

Publicerad 6 mars 2023

”På vår förtroendemannadag som HRF avdelning 01 Väst hade den 7 februari i år pratade vi om lokala avtal och vikten av att förmedla de vinster vi faktiskt gör som grupp eller individ.
Jag tog då upp att jag på min arbetsplats har fått igenom ett skobidrag till fastpersonal oavsett sysselsättningsgrad eller antal år som du har varit anställd.

Vi i Säröhus fackklubb tänkte först att ”vi” skulle sko oss själva. Men vi landade i att vi inte särskiljer någon utan alla individer är lika värda. Med facit i hand kanske vi skulle ha satt oss själva i första hand eftersom flera tror att de fick en ”gratis gåva” av hotellchefen.

När det gäller skobidraget är det vissa saker som skiljer de olika avdelningarna åt.
Köket var tvungna att köpa skor med stålhätta medan servisen skulle ha skor som i huvudsak var svarta och halkfria medan de övriga avdelningarna bara skulle ha halkfria skor. Så löd kravet för att arbetsgivaren skulle betala dem.

Av de cirka 30 personer som har blivit erbjudna skor är det just nu cirka 25 som hämtat ut dem, så det är uppskattat bland personalen.

Vi har kämpat för detta och det är något som alla anställda måste få höra om och om igen.

Jag som lokal klubbordförande trycker på att mina medlemmar i klubben skall berätta att det är VI som har sett till att ALLA får skor. Det är inte snällhet från hotellchefen som gör att vi har fått dem.
Nej, vi har kämpat för detta och det är något som alla anställda måste få höra om och om igen.

Skobidraget kan också användas som ett underlag för att värva nya medlemmar eftersom vi har något konkret att visa upp: ”se här vad vi har fixat och som du har fått ta del av utan att vara med i facket.”
Javisst tänker någon ”men jag vann utan att vara med.” På det har jag ännu inget svar.

Så hur gjorde jag då för att få till betalda skobidrag till all fast personal på Säröhus?
Tja, det finns ingen enkel matematisk formel för detta.
Utgå från att alla arbetsplatser är unika. Varje individ kan tillföra något. Utöver detta gäller det bara att påvisa att en önskan samt ett behov finns.

Jag önskar att jag i de sista raderna kunde ge er en formel till att ett plus ett är lika med arbetsskor men det kan jag inte.
Det enda jag kan ge er som läser detta är orden DET GÅR, GE ALDRIG UPP. För mirakel inträffar faktiskt även om det oftast ser mörkt ut när det gäller att be hotellchefen om något som innebär en kostnad för arbetsplatsen.

Fackliga vinster kan komma när man minst anar det.

Skrivet av Säröhus AB fackliga klubbordförande Marie Åsberg

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här