Nyheter arbetsskor

Så fixade Maries HRF-klubb skor till alla

Marie Åsberg är klubbordförande på Säröhus konferens och hotell några mil söder om Göteborg. Här har hon och hennes styrelsekollegor drivit igenom att alla tillsvidareanställda ska få arbetsskor.

Publicerad 10 mars 2023
Så fixade Maries HRF-klubb skor till alla
Marie Åsberg är ordförande i fackklubben på Säröhus. De har nyligen drivit igenom att alla ska ha rätt till arbetsskor. Foto: Anna-Lena Lundqvist

På Säröhus konferens och hotell har de anställda ordentligt på fötterna. Marie Åsberg och de andra i klubbstyrelsen har ordnat arbetsskor.

Hur kom ni på att ni skulle driva den frågan?
– Vi startade fackklubb 2014. Då hade vi som en prioriterad fråga att köket skulle få skyddsskor.

Lyckades ni?
– Ja! Köket fick skor. Men så blev det en massa strul i och med att flera bytte arbetsplats och klubben upplöstes. Det gick några år och nya som började i köket fick skyddsskor eftersom det fanns en från den gamla fackklubben som jobbade kvar i köket och fixade det. När hon slutade innebar det ett helt gäng med nya personer som skulle ha skyddsskor. Det var då jag började ifrågasätta saker och ting igen.

Blev det tungt att driva det på egen hand?
– Vi startade om fackklubben 2020, i samband med pandemin. Då blev jag ordförande och tillsammans är vi sju aktiva medlemmar. Då kände jag att det fick mer tyngd i mina ord i fråga om skyddsskor till dem som jobbar i köket.

Vem har rätt till arbetsskor?

  • Rätt till personlig skyddsutrustning regleras i föreskrifter från Arbetsmiljöverket samt i arbetsmiljölagen.
  • Om du till exempel riskerar att halka eller trampa på vassa föremål kan du ha rätt till skyddsskor.
  • I höstas kom Arbetsmiljöverket fram till att man inte ska reglera rätt till skor som förebygger belastningsbesvär.
  • Fack och arbetsgivare kan komma överens om mer generösa regler för att förhindra arbetsmiljöbesvär.

Och då löste det sig?
– Jag har alltid haft en bra dialog med restaurangchefen. Han ville hitta en fysisk butik i närheten av Kungsbacka så man kunde prova ut skor. Man går både långt och många timmar i samma par skor. Men nu har alla rätt till arbetsskor. Från början tänkte vi internt i fackklubben att det bara skulle vara för våra medlemmar. Men ledningen kom på att alla var lika värda, så att alla får skor.

Vilken arbetsseger!
– Ja. Många förstår inte att det är lokala fackklubben som har fixat det. De tror att det är en gåva från hotellchefen. Det är något vi måste arbeta på, att använda det som underlag för rekrytering och visa att vi kan åstadkomma förändring.

Vad blir nästa stora fråga?
– Vi vill hitta någon bra drivkraft igen. Vad kan vi ta tag i? Kanske bidrag för tvättmedel? Vi tvättar kläderna själva. De flesta tar hem och tvättar. Vi har haft frågan uppe förut, men då tyckte vi skor var viktigare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här