Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rösta inte in bakåtsträvare

Förlegad kvinnosyn och fackfientlighet är ingen bra politik. Utmaningen är att få SD-sympatisörerna att tänka om.

Publicerad 17 juni 2013

Om LO-medlemmarna fick bestämma skulle det bli regeringsskifte i dag. Social­demokraterna skulle dessutom få ensam majoritet i riksdagen. Låter bra, tänker du kanske. Men det slutar inte där. Medan Miljöpartiet enbart får 2,5 procent av ­LO-männens sympatier får Sverige­demokraterna hela 11,3 procent. Siffrorna är från väljar­undersökningen som SCB gör varje halvår.
Rätt många LO-män kan tänka sig mer nationalism men mindre miljö. Oroande, och en stor utmaning för facken som tror på internationalism.

Många har analyserat varför LO-männens partisympatier ser ut på det här viset. En rimlig förklaring är missnöje med att Social­demokraterna inte längre står för en vettig fördelningspolitik.
Men fler aspekter finns: LO-kvinnorna har drabbats värst av alliansens politik med utförsäkringar, delade turer, deltider, sämre löneutveckling, ökad fattigdom bland ensamstånde mammor. Bland LO-kvinnorna ligger sympatierna för SD på 5,3 procent, lägre än riksgenomsnittet. Betyder det att LO-kvinnor är mer solidariska? Nej, utan snarare om SD:s kvinnosyn som handlar om hemmafruskap och abortförbud. Samtidigt förhärligar partiet manlighet och våld. SD är fientliga mot fackförbund och betraktar feminister som samhällsfara. En politik som inte tycks tilltala kvinnor på samma sätt, med andra ord.

Så här lite mer än ett år kvar till valet 2014, står vi inför stora politiska utmaningar. Att få de 18 – 19 procenten LO-medlemmar som inte har bestämt sig ur sofforna är en sådan. Att få de LO-medlemmar – ­framför allt de 11,3 procent av LO-männen – som sympatiserar med SD att tänka om är en annan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.