Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nej, jag är inte med i kungens bok!

Min mor såg besviken ut när jag berättade att middagen med kungen var långbord med Naturskyddsföreningen.

Publicerad 18 mars 2011

Minns ni »Carl xvi Gustaf – Den motvillige monarken« boken om vår kungs hemliga liv? Denna bok slog ned som en bomb. Hela första upplagan sålde slut på bara några få dagar och väckte många frågor hos  en del av oss icke-svenskar som fortfarande är kvar i våra gamla föreställningar om kungarnas makt och diktatorns envälde.

Vi började undra vad vi har för kung som inte kan stoppa en bok som handlar om olika kvinnoaffärer han ska ha haft och om vilt festande och andra mindre trevliga sidor. Sen kom vi på att det vi ser som Carl xvi Gustafs problem i själva verket är en frukt av demokratins sötma – yttrande­friheten.
Det mänskliga Sverige hade plötsligt fått en högst mänsklig konung med en förlåtande hustru som alltid står bergfast vid sin makes sida och följer den gyllene regeln att kärlek är acceptans.

Jag och min kära mor satt nyligen och diskuterade ­boken i hennes kök i Rinkeby och mor frågade mig plötslig riktigt försiktigt om jag fanns med i boken.
– Hur skulle iranierna reagera då?
Jag drabbades av ett skrattanfall och undrade vad hon grundade sin fråga på. Hon lyste upp.
– Ja ni var ju på middag där nyligen!
– Ja det stämmer, men vi var inte ensamma. Vi var på Naturskyddsföreningens 100-årsjubileum, satt vid samma långbord och pratade knappt med varandra. Mor såg plötsligt lite besviken ut, då hon hade berättat för sina väninnor att jag minsann hade ätit middag med självaste kungen, vilket på sätt och viss stämde ganska bra. Jag lugnade ner mor och sa:
– Nej jag är inte med i boken, så ta det lugnt.

Dessutom skulle kungen aldrig ens flörta med mig. Jag bryter och låter som vackra Silvia så jag antar att jag är den sista han skulle vara intresserad av på det sättet. Mor blev arg på mig och bad mig att lova att inte skoja om kungaparet. Hon sa att vi måste visa kungaparet vår innerliga respekt och tacksamhet för att vi får bo i detta fridfulla land.
Medan jag och mor gafflade om kungen och hans påstådda affärer berättade Carl xvi Gustaf  själv i media att han minsann har sett en del rubriker som inte har varit så trevliga. Att han nu har pratat med sin familj och drottningen, samt det berömda »Vi vänder blad och går vidare«
Att gå vidare är aldrig fel, men man bör nog först landa i nuet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här