Låt fler få vässa kunskaperna!
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM FRAMTIDEN

Låt fler få vässa kunskaperna!

Hoppas att hotell- och restaurangbranschen får en riktigt fin sommar – och att hösten för med sig en bra uppgörelse kring omställning och anställningsskydd.

Publicerad 25 juni 2020

Det är med skräckblandad förtjusning vi välkomnar sommaren. Det är ju nu det ska vända. Inte sant?
Vi hoppas alla att den inhemska turismen ska få fart på branschen igen. Åtminstone så att den klarar sig ett tag till, tills coronaeländet lugnar ner sig och allt återgår till det normala.

Eller så får vi kanske vänja oss vid ett nytt normalläge? Det finns de som säger att det nog är så. Det behöver inte vara dåligt. Om det nya normala innebär att fler i branschen har fått chansen att utbilda sig, att fler får trygga jobb och att fler har insett vilken skillnad facket gör – ja då kan jag vänja mig.

Hotellrevyn har tidigare berättat om flera initiativ där branschens permitterade och varslade får utbildning eller validering av sina kunskaper. Det borde bli det nya normala. På tjänstemanna­sidan är det inte ovanligt att anställda får vässa sina kunskaper inom ramen för sin anställning.

I början av juni presenterades regeringens stora las-utredning. Den innehåller så mycket elände. Den gör det tydligt att arbetsmarknadens parter, det vill säga fack och arbetsgivarorganisationer, nu måste ro i land en egen uppgörelse kring omställning och anställningsskydd.

För så ser löftet ut – om parterna kommer överens skrotas försöket till lagstiftning. Så vila upp er, facktoppar och företagsrepresentanter. Det är nog många som ­förväntar sig att ni fixar en bättre ­lösning i höst.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här